четвер, 29 вересня 2011 02:00

Щоб вибрати гарну козу, господині нюхають між рогами

Автор: фото: Мирослава Соколова
 

55-річна Надія Соколова із села Семирічка на Вінниччині тримає кіз 15 років. Каже, що вони вигідніші, ніж корови.

— Коза дає за рік стільки молока, як середня корова. А з'їдає разів у п'ять менше. Їй потрібно на добу 8 кілограмів трави влітку і 2 кілограми корму взимку. Можна давати гарбузи, буряки, моркву, ріпу, капусту. Кози люблять молоді пагони, кору, каштани. Наша Машка об'їла сусідам гілки вишень.

Більшість кіз мають неприємний запах. Господині нюхають між рогами, коли вибирають тварин. Який запах на лобі, так пахнутиме й молоко.

Тетяна Поперечна із села Солоницівка на Харківщині розповідає, що в кітної кози молоко неприємно пахне через гормональні зміни в організмі. Після окоту молоко кілька тижнів скипається. Воно має підвищену кислотність.

— Якщо козяче молоко постійно із запахом, у кози негаразди зі шлунком або печінкою. Організм кози має збагачуватися мікроелементами, тому необхідно давати чайну ложку солі в день.

Козу парують на другий рік. Тоді організм тварини дозріває до вагітності. Вона дає більше молока. Виношує козенят п'ять місяців, народжує — півгодини. За раз — двох-трьох.

— Наближення пологів визначити легко: коза починає непокоїтися, лягає, встає, жалібно мекає. Вим'я збільшується, зовні статеві органи набрякають і також збільшуються. При нормальному положенні плоду козеня виходить передніми ногами, на яких лежить голівка.

Лідія Черкащенко, 53 роки, із села Петрівка-Роменська на Полтавщині радить тримати кількох кіз.

— Ці тварини компанійські, у гурті краще їдять. Наша Марта ходить за людьми, може в карман залізти. Не лякається крику. Відстане тільки тоді, коли на неї плюнеш. Після цього вона ображено розвертається та йде геть.

Кози не п'ють несвіжої води, не їдять із брудного посуду.

— Якщо ви не встигли донести воду до хліва, а з нього вже напився собака чи гусак хлибнув, коза лише понюхає та відійде від цебра. Навіть брудне яблуко не їстиме, якщо воно впало на землю, — говорить Надія Соколова.

Вік кози визначають по зубах. У дорослої, 2-річної, їх 32.

— У козенят при народженні зубів немає. Інколи буває пара молочних різців. У рік уже є всі молочні зуби. Згодом випадають, виростають постійні. У 7 років зуби починають стиратися, хитаються і випадають. Козам стає важко пережовувати їжу, тому худобу ріжуть.

Африканські кози пасуться на деревах

У Марокко на півночі Африки кози пасуться на деревах. У країні не вистачає трави. Кози застрибують на гілки по стовбуру.
— Пастухи випасають тварин, переганяючи їх від дерева до дерева, — каже мандрівник Степан Афанасьєв, 27 років. — Кози часто поїдають плоди аргонового дерева — горіхи. Із них роблять цінну олію, яка омолоджує шкіру. Молоко тих кіз коштує дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Щоб вибрати гарну козу, господині нюхають між рогами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути