вівторок, 26 вересня 2017 05:00

Рожеві фламінго вперше вивели пташенят в Україні

Автор: www.atmhunt.ru
  23 рожевих фламінго виявили цього місяця поблизу озера Чурюк на Херсонщині. Птахи прилітали в Україну в ХХ столітті, але зводять гнізда тут уперше
23 рожевих фламінго виявили цього місяця поблизу озера Чурюк на Херсонщині. Птахи прилітали в Україну в ХХ столітті, але зводять гнізда тут уперше

— Уперше почули про появу фламінго на Херсонщині наприкінці червня. Їх побачили місцеві мисливці. Ми з друзями теж поїхали туди. Знайшли 13 гнізд і трьох пташенят фламінго, — говорить орнітолог-любитель із Дніпра 29-річний Олександр ­Настаченко.

Спочатку дослідник натрапив на гнізда. Вони розташовані близько одне до одного. Згодом побачив птахів.

— Зразу зрозумів, що гнізда зробили фламінго, бо мають специфічну форму. У цих птахів дуже довгі ноги. Їм зручно сидіти в гнізді тільки такої конструкції. Фламінго завжди створюють поряд кілька гнізд, бо це колоніальний вид. У зграї їм легше вижити, — пояснює дослідник. — Ще бачили 23 дорослих птахів на водоймі.

Фламінго занесені до Міжнародної Червоної книги. Цей вид під загрозою зникнення.

Птах важить 2–3 кг, має розмах крил 1,4–1,6 м. Гніздитися і відкладати яйця починають у 5–6 років. Живуть понад 25 років.

Зазвичай фламінго мешкають в Азії, Африці, Центральній і Південній Америці. Деколи трапляються на півдні Європи й Азії, на острові Мадагаскар та в Південній Америці. Обирають місця на солоних озерах, лиманах, лагунах. Поживу шукають на мілководді. Їдять рачків, молюсків, черв'яків, водорослі.

В Україні фламінго бачили 1935 року в Харківській області та Криму неподалік Джанкоя, 1953‑го — в Запорізькій області, 1963-го — у Тернопільській. Проте це були поодинокі птахи або пари. Гнізда на українських територіях уперше виявили цьогоріч. Самих птахів бачили в Азово-Сиваському національному природному парку поблизу озера Чурюк на Херсонщині.

Точне місце гніздування Олександр приховує — щоб уберегти фламінго від браконьєрів. Пташенятам зараз трохи більше місяця.

— В Україну фламінго залітають нерідко. Але гнізда зробили й виводять потомство вперше. Очевидно, це через зміни клімату. Імовірно, висохли озера або ж зникла їжа на місцях їхнього постійного перебування, — пояснює Олександр. — Швидше за все, прилетіли зі степових озер Казахстану та Туреччини. Могли прибути із Середземномор'я після збільшення популяції.

Як надовго залишаться у знайденій колонії, невідомо. Поки їжі для них там достатньо. Якщо зима в Україні буде теплою і вода не замерзне, фламінго навіть можуть жити тут. Та якщо до морозів пташенята стануть на крило, полетять у тепліші краї.

Заліт фламінго в Україну не випадковий. Могли гніздитися тут сотні років тому, вважає 34-річний Леонід ­Горобець, орнітолог кафедри екології та зоології Київського національного університету ім. Шевченка.

— Таке в природі буває. Деякі птахи, які з'явилися на наших територіях у 1950-х роках, наприклад червона гола казарка, насправді мешкали тут в інші періоди, — розповідає науковець. — Клімат в Європі залежить від чергування високого і низького тиску в ісландському Рейк'явіку та португальському Лісабоні. Зараз зона високого тиску — в Рейк'явіку. Попередні факти зальотів фламінго були також за таких умов. Та є тенденція до зменшення тиску. І можуть виникнути несприятливі умови для перебування цих птахів в Україні. Тому навряд чи вони оселяться тут для постійного гніздування тепер. Можливо, через років 50–60 спробують ще раз.

Пролітають 700 кілометрів

Від 480 до 700 км долають фламінго, щоб дістатися нового місця проживання. Швидкість польоту — 48–55 км/год.

— Дорослі птахи можуть прилетіти в Україну з Греції. Пташенята швидко дорослішають. Літають через кілька місяців після народження, — говорить 34-річний ­Леонід Горобець, орнітолог кафедри екології та зоології Київського національного університету ім. Шевченка. — Холодну осінь фламінго застануть в Україні, а на зиму, швидше за все, полетять на південь.

Приземлився на злітній смузі аеропорту

Фламінго, які відбиваються від зграї, інколи потрапляють у місця з несприятливим для них кліматом. Один рожевий птах 3 липня 2011 року прилетів в англійське місто Манчестер. Приземлився на злітній смузі аеропорту. Порушив його роботу на 5 год. Птаха не могли спіймати чи прогнати, тому тимчасово закрили смугу для вильоту, якою він ходив.

Зараз ви читаєте новину «Рожеві фламінго вперше вивели пташенят в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути