четвер, 31 травня 2012 06:00

Під час військових навчань кити викидаються на берег

Наприкінці зими американці проводили військові навчання в Тихому океані. Тоді на поверхню почали масово спливати кити. Науковці вирішили провести експеримент. Обклеїли китів-ремнезубів радіомаяками. У воду помістили чутливі мікрофони, які записували, як діє звук із корабля на тварин.

— Кити-ремнезуби сприймають хвилі з гідролокатора як сигнал тривоги. Одразу перестають спілкуватися один з одним. Припиняють також шукати їжу. Тікають із того місця, де діє локатор. Повертаються лише, коли корабель відпливає на велику відстань і звук із нього не відчутний, — каже один із дослідників 39-річний Філіп Ноул.

Кити втрачають орієнтацію, починають панікувати. У стані стресу викидаються на сушу.

— У тілах тварин на березі знаходять пухирі повітря та сильні крововиливи. Вони виникають, коли кити різко піднімаються з глибини на поверхню. Під час військових навчань в океані тварини викидалися на сушу втричі частіше.

Столичний біолог 63-річний Володимир Тихомиров пояснює, китів-ремнезубів вивчити складно, бо вони селяться на глибині до півкілометра.

— Люди бачать їх здебільшого мертвими, коли ті викидаються на берег. Найчастіше на Британських островах. Найбільше ремнезубів живе в Північному морі біля Норвегії. Інколи зустрічаються й у Середземному.

Атлантичні найбільші. Мають довжину 5,5 м, важать до 1,5 т. Тіло зверху  темно-синього або сірого кольору. Низ та боки — світлі. Плавники мають малі. Харчуються молюсками, кальмарами і придонною рибою.

Живуть парами, збираються зграями до 10. Серед них — кілька самців. На спинах і боках часто є шрами. Ранять один одного, коли б'ються за самицю. Самці на нижній щелепі мають два широкі пласкі зуби, які виступають наперед. У самиць такі теж є, але вони закриті губами.

Дитинчата китів-ремнезубів народжуються завдовжки 1,6 м.

Зараз ви читаєте новину «Під час військових навчань кити викидаються на берег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути