четвер, 04 жовтня 2007 19:57

На Богослова не можна їсти часнику й цибулі

8 жовтня, понеділок — Преподобної Єфросинії Олександрійської, яка жила на початку V cт., та Сергія Радонезького. Преподобний Сергій (у миру Варфоломій) народився 1314 року. Він був сином бояр Кирила й Марії, які жили в Ростові, а згодом переїхали до міста Радонежа. У першій половині XIV ст. Преподобний Сергій заснував Троїце-Сергієву лавру. Надихав князя Дмитра Донського на боротьбу з татарами. Помер 1392 року.

9 жовтня, вівторок — Переставлення святого апостола, євангеліста Івана Богослова, улюбленого учня Ісуса Христа. Після його смерті опікувався Дівою Марією. За часів імператора Нерона (56–68 роки) його засудили на смерть. Але ні отрута, ні киплячий котел не завдали йому шкоди. На багато років був засланий на острів Патмос, де написав "Апокаліпсис". По поверненні до Ефеса на 95-му році написав Євангелію. Помер Іван Богослов, маючи понад сто років.

До цього дня остаточно закінчується сівба: "Хто не посіяв до Богослова, той не варт доброго слова". Цей день називають ще Осіннім, або Чорним Іваном. Забороняється різати овочі — все стане чорним і гнилим, їсти часник і цибулю — почорніють зуби та весь рік снитимуться мерці. Поминають самогубців, утоплеників, забитих у боях та народжених неживими. Влаштовують великі обіди за померлі душі.

12 жовтня, п"ятниця — Кирияка-пустельника з грецького міста Коринфа. У 18 років він вирушив до Єрусалима, де прийняв постриг. У 70 років усамітнився в пустелі. Тут його оберігав від розбійників величезний лев, який їв з рук преподобного. Помер 556 року у віці 109 років.

13 жовтня, субота — святителя Михаїла, першого митрополита Київського. Вважається, що за походженням він грек або болгарин. До Києва його надіслав Патріарх Константинопольський. 988 року брав участь у хрещенні киян. Був освіченим, благочестивим, організовував школи для підготовки священиків, навчання дітей заможних киян.

14 жовтня, неділя — Покров Пресвятої Богородиці — одне з найбільш шанованих Православною церквою свят. За візантійського імператора Льва Філософа (ІХ ст.) Константинополь оточили сарацини. Під час богослужіння святий Андрій Юродивий побачив, як Матір Божа зняла зі своєї голови покривало — омофор, розкинула його над тими, хто щиросердно молився. Вороги відступили з-під міста.

"Покрова покриє землю як не листом, то снігом" — якщо землю не вкрило опале листя, то найближчим часом варто чекати снігу. Якщо після Покрови загримить, то зима буде теплою. Після Покрови мало ще бути декілька теплих днів, що називалися друге "бабине літо". На Покрову жінки приступали до "зимової" роботи: прясти, шити, вишивати. Розпочиналася пора весіль.

Покрова — покровителька кобзарів і лірників. Своєю заступницею її вважали козаки. На Запорозькій Січі була Церква Святої Покрови. За переказами, після руйнування Січі 1775 року козаки, що пішли за Дунай, взяли з собою й образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козацьку традицію вшанування Покрови продовжили воїни Української повстанської армії, обравши 14 жовтня своїм святом.

Зараз ви читаєте новину «На Богослова не можна їсти часнику й цибулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути