четвер, 19 квітня 2012 06:00

Коні полохливі через поганий боковий зір

Автор: фото З САЙТА www.zoopicture.ru
  Найполохливішими тваринами визнали окапі. Вони живуть у джунглях Конго. Звірів важко вивчити, бо тікають від людей
Найполохливішими тваринами визнали окапі. Вони живуть у джунглях Конго. Звірів важко вивчити, бо тікають від людей

У березні в американському штаті Огайо білохвостий олень злякався нічного вовтузіння серед високої трави на полі. Тварина зірвалася зі сну та кинулася тікати. Рогатого звіра злякався злочинець, який намагався задушити жінку, що поверталася пізно з вечірки.

— Найлякливіші здебільшого копитні, бо мають швидко тікати від хижаків, — розповідає Володимир Тихомиров, учитель біології зі столичної школи №243. — Серед них надміру полохливі коні. При різких звуках спершу відбігають на безпечну відстань, а потім роздивляються, звідки йде небезпека.

Коні лякаються, бо не можуть побачити, що відбувається позаду. Їхній зір улаштований так, що бачать усе лише попереду. Те, що збоку — розмите. Тому поблизу тварини слід поводитися обережно, підходити варто спереду. Не можна різко рухатися і кричати.

На копитах коні мають чутливі нервові закінчення, майже як на долоні у людини. У турків є приказка: "Кінь бачить дорогу копитами". Якщо його лупцювати, стане полохливий. Найкраще — гладити по спині.

Кінь у природі живе в табунах. Якщо одноплемінники раптом почнуть тікати, він побіжить з усіма. Тоді на команди людини не реагуватиме.

Лані й олені ще лякливіші. Швидко бігають. Найлегше вполювати їх на галявинах, де вони довго гріються під сонцем.

Полохливими є також слони. Бивнем слони можуть убити навіть носорога, а ногою — розтоптати людину. Але може злякатися найменшого шарудіння. Часто тікає, коли чує гучне дзижчання бджоли.

Із хатніх тварин найбільш полохливі морські свинки. Гризуни завжди рятуються втечею. Багато хто думає, що свинки виділяють запах, коли бояться. Насправді сморід притаманний лише самцям у шлюбний період.

Кролі лякаються, якщо їх беруть на руки неправильно. Не можна тягти тварин за вуха — це боляче і небезпечно. Тоді у них перекривається дихання. Кроля не носять вниз головою. Він різко смикається, тому може порвати собі зв'язки та м'язи.

— У кроликів дуже слабкий хребет, вони часто його ламають при різких рухах. Смикаються, бо бояться. Якщо пошкодять поперековий нерв, може паралізувати задні лапи. Тому поводитися з вухатими слід обережно.

Окапі з переляку вмирали у зоопарках

Найлякливішою твариною вважають окапі. Нагадує коня і жирафу. Має смуги, як у зебри.

— Окапі складно вивчити, бо тікають, щойно людина наближається хоча б на сотню метрів, — говорить Володимир Тихомиров. — Сто років тому європейці не вірили, що окапі існують. Надто мало людей їх бачили. У зоопарках окапі вмирали з переляку. Лише 60 років тому їх трохи приручили.

Єдина країна, де є окапі — Конго. Живуть у густих тропічних лісах. Селяться поодинці.

 

Зараз ви читаєте новину «Коні полохливі через поганий боковий зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути