четвер, 29 грудня 2011 07:45

Ігуани стрибають із висоти 15 метрів

Автор: фото: Катерина ГОНЧАРОВА
  Оранжева ігуана Катя із столичного ”Джунглі Парку” має довжину півтора метра, важить п’ять кілограмів. Любить їсти банани, апельсини, булочки з варенням
Оранжева ігуана Катя із столичного ”Джунглі Парку” має довжину півтора метра, важить п’ять кілограмів. Любить їсти банани, апельсини, булочки з варенням

— Ігуани схожі на маленьких драконів, тому зараз багато хто хоче завести їх удома, — каже Володимир Назарко, 21 рік, адміністратор столичного "Джунглі парку". — У нас живе самець зеленої ігуани. Назвали Коля, йому вісім років. Ще є оранжева ігуана 3-річна Катя.

Коли тварину вперше приносять додому, від стресу може тиждень нічого не їсти, не рухатися. До людини звикає довго.

— У перший тиждень краще взагалі не чіпати ігуану, а на восьмий день можна почати  годувати з рук. Щоб перестала боятися за два місяці, не можна її різко хапати. Якщо часто брати на руки, починає нервувати і плюватися. Приручені люблять, коли їх гладять по голові.

Ігуани на волі харчуються фруктами, листям, квітами. У домашніх умовах їх годують  листям салату. Жувати не вміють, відкушені шматки ковтають цілими. Не їдять ні м'яса, ні комах.

— Ігуани водяться у тропічних лісах Центральної та Південної Америки. На волі живуть 10-15 років, удома — до 25. Люблять плавати, під водою можуть сидіти без повітря півгодини. На суші неповороткі. Чим старша ігуана, тим менше рухів робить. Швидко втікають, лише коли відчувають небезпеку.

У природі люблять вилазити на верхні гілки дерев, ніжитися під сонцем до 12 год. на добу. Завдяки ультрафіолету ігуани виробляють корисний для травлення вітамін D.

— При яскравому світлі ігуана бачить краще, ніж людина. Коли темно, зір погіршується,  тому ведуть денний спосіб життя. Якщо тварину раптово перенести в темне приміщення, почне нервувати, утікати. Темрява її засліплює. Перед сном ігуани спускаються на низ дерева, вибирають для ночівлі гілки з густим листям. Бувають у природі зеленого, оранжевого, чорного кольору.

Ящірки мають гарний зір, але погано відчувають відстань. Можуть стрибати з висоти 15 м без остраху. Доки летять, хапаються за листя дерев.

— Зверху голови мають третє око. У ньому є недорозвинений кришталик і сітківка. Чітко цим оком ігуана не бачить, зате розпізнає рухи, зміну світла. Воно допомагає швидко реагувати, коли зверху нападає ворог. Ігуанами живляться яструби, лиси, крокодили.

Ігуани мають гарний слух, який залежить від температури тіла. Найкраще чують при +30°С. Якщо мерзнуть — слух погіршується.

Розмножуватися починають із 3-річного віку. Самці у шлюбний період агресивні до суперників, кусають один одного. Щоб привернути увагу самиці, роздувають горловий мішок, міняють колір шкіри на яскравіший. Виношують потомство 65 днів, після чого ігуана викопує в теплому піску ямки і відкладає від 20 до 70 яєць. Дитинчата вилуплюються через три-чотири місяці, пробивають яєчну шкаралупу наростом на лобі. Виводок молодих ігуан тримається разом перший рік життя. Самці закривають самиць своїм тілом, коли відчувають небезпеку.

Зараз ви читаєте новину «Ігуани стрибають із висоти 15 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути