пʼятниця, 30 грудня 2011 06:30

Хлопцеві пересаджували чужі ноги 14 годин

Пересадка матки, обох ніг та імплантація штучної трахеї були найбільш вражаючими хірургічними операціями цього року. Успішно випробували на людині серцевий протез та першу в світі штучну легеню, яка може працювати на повітрі, а не на чистому кисні.

У липні іспанські хірурги з лікарні "Ла Фе", в місті Валенсія, пересадили ноги 20-річному хлопцеві, що потрапив у аварію. Власні ноги йому ампутували вище колін. Донором став підліток, який розбився на мотоциклі. 50 медиків на чолі з трансплантологом Педро Кавадасом 14 годин оперували пацієнта. За словами лікарів, знадобиться майже рік, щоб ноги повністю прижилися. Хлопець все життя вживатиме імунодепресанти — ліки, які глушать імунітет, щоб організм не відторгнув чужих кінцівок.

У Туреччині в лікарні "Акденіз" у Анталії вперше в історії жінці пересадили матку. 21-річна Дерія Серет народилася без матки. Щоб завагітніти, зважилася на операцію. Лікарі кажуть, коли орган приживеться, зможуть зробити штучне запліднення. Жінка також потребує імунодепресантів, щоб зменшити ймовірність відторгнення. Коли виносить дитину, матку видалять, щоб Дерія не була залежна від ліків усе життя.

Штучну трахею вперше імплантували у шведській столиці Стокгольм. Професор Паоло Маккіаріні з Каролінського інституту вживив штучну трахею з пластикоподібного нанокомпозитного полімера 36-річному чорношкірому ісландцю. Чоловік мав рак горла. Трахею виростили в одній із лабораторій Лондона. При цьому використали стовбурові клітини пацієнта.

Зараз ви читаєте новину «Хлопцеві пересаджували чужі ноги 14 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути