Ексклюзиви
четвер, 25 жовтня 2007 14:22

Еко-кролики ростуть удвічі швидше

У господарстві "Аграрник ЛТД" у селі Сухорабівка Решетилівського району на Полтавщині півроку тому завели 7 кролиць і 2 кроля. Тварини живуть і харчуються в екологічно чистих умовах, через що їх називають еко-кроликами. Їх вирощують за спеціальною системою, яку запропонував російський академік Ігор Михайлов.

— Ці кролі ростуть удвічі швидше за звичайних. Вони не хворіють, тож нема витрат на вакцинацію і вітамінний раціон, — переконує генеральний директор господарства Іван Прудченко, 52 роки. — Хочемо зробити кролеферму на півтори тисячі голів.

Кролів утримують у спеціальних клітках, які стоять на вулиці. У дерев'яній підлозі є отвори, через які відходи потрапляють до утилізатора. Тож запаху від екскрементів не чути. Є постійна вентиляція повітря через витяжку. Тварини весь час мають доступ лише до води й сухих кормів — сіна, комбікорму. Якщо ж температура води опускається нижче восьми градусів, її підігрівають електроустановкою.

— Кріль перебуває в цій клітці, як на відпочинку в п'ятизірковому готелі, — каже Прудченко.

Також обігрівають маточник, де народжуються кроленята. Кожні 3–3,5 місяця кролиця приводить 8–15 кроленят. Майже всі вони виживають і не хворіють. Якщо в традиційному кролівництві малят від кролиці відлучають на 20-й день, то еко-кролики харчуються материнським молоком 3 місяці.

— Завдяки материнському молоку в нього виробляється імунітет проти всіх хвороб, — стверджує Прудченко. — М'ясо в них соковите й ніжне. Кролів на м'ясо можна забивати вже в чотиримісячному віці, коли вони важать до шести кілограмів, а вихід чистого м'яса становить три кілограми.

На ринках Києва за 1 кг такої кролятини дають 50–60 грн. Шкурка коштує 5 грн. За кордон їх продають по 50–400 грн. Зазвичай на шубу потрібно 30 штук.

— Хутро чотиримісячного кроля-акселерата інколи плутають із розкішною шиншилою. Шерсть може не випадати до двадцяти років, — переконує Прудченко.

Екологічного кроля можна виростити з будь-якої породи. Але акселерати з'являться у 5–6 поколінні при належному утриманні й харчуванні. Купити статевозрілого 4-місячного кроля можна за 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Еко-кролики ростуть удвічі швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути