Ексклюзиви
вівторок, 31 травня 2016 06:30

Для щоденного друку купують лазерний принтер
2

Фото: Володимир Мукан

— Місяць тому купила принтер. Це вже четвертий, попередні ламалися, — говорить 22-річна Олена Ткачук із Києва. Навчається в Національному технічному університеті КПІ. Користувалася всіма типами принтерів. Тепер придбала лазерний "Самсунг" за 1,7 тис. грн.

— Друкуватиму на ньому дипломну роботу й реферати. У цьому принтері замість фарби — порошок. До цього в мене були струменеві "Кенони" та "Епсон". Перший теж купувала перед сесією. Активно користувалася весною. А влітку й не вмикала. За цей час фарба засохла. Довелося ремонтувати. Додавати чорнило в картриджі такого не можна, а постійно купувати нові — дорого. Один коштує 370 гривень. Потім придбала "Епсон" із системою безперебійної подачі чорнила. У нього контейнери з фарбою збоку. Туди можна підливати чорнило з банки.

Олена видруковувала текст і фотографії. Її принтер "Епсон" мав фарби шести кольорів.

— Фото виходили якісні, відтінки реалістичні. Особливо на фотопапері. Однак через кілька місяців світлини скручуються, фарба вигоряє. Не можна було робити великі береги. При друку фото завжди лишалася по периметру біла смужка.

Для великих обсягів друку дешевий струменевий принтер невигідний, вважають у майстерні з ремонту оргтехніки на вул. Депутатській у Києві.

— Собівартість друку на таких — 1,2 гривні за сторінку. Вартість картриджа з чорною фарбою — близько 400 гривень. Кольоровий на 50–70 гривень дорожче, — пояснює майстер 41-річний Олексій Касьян. — Звичайний струменевий підійде тим, хто зрідка друкує по кілька аркушів.

Більшість моделей багатофункціональних принтерів зі сканером мають два недоліки. Не друкують, якщо з ладу вийшов сканер. Або не подають чорну фарбу, якщо закінчилася якась із кольорових.

— Друкувати на таких дешевше, ніж на звичайних струменевих, бо їх оснащують більшими картриджами. Сторінка коштує близько гривні. Прилад знадобиться тим, хто часто має справу з документами, які треба копіювати чи сканувати.

Найменша собівартість друку — на принтері із вбудованою системою безперебійної подачі чорнила. Витрачатимете 5 копійок на один аркуш.

Такий утричі дорожчий за простий струменевий. Його варто купувати тим, хто пише наукову роботу чи часто друкує фото. Для бухгалтерів і тих, хто переважно працює із текстами, краще придбати лазерний одноколірний принтер. Він друкує в десятки разів швидше, якість вища, ніж у струменевих. Значно дешевший, і собівартість друку мінімальна — 6–8 копійок за аркуш. Однак у лазерному принтері треба постійно стежити за наявністю порошку. Якщо закінчиться, так швидко не заміниш, як картридж у струменевому принтері. Потрібно звертатися в сервісний центр. Там його заправлять за 120 гривень.

Принтер з'явився у США 1953 року. Його випустила компанія "Ремінгтон-Рент" для перших комп'ютерів. Друкував результати обчислень. Переважно — цифри та шифри з літер. Завбільшки був як великий письмовий стіл. Працював за тим же принципом, що й друкарські машинки. Але завдяки електроприводу друкував у 400 разів швидше за людину.

Масово принтери почала випускати компанія "Епл" 1983-го. Коштували по $675.

На струменеві пристрої ставлять додаткові резервуари

Собівартість друку на струменевому принтері можна здешевити, якщо обладнати його безперебійною системою подачі чорнила. Коштує така 550–600 грн залежно від моделі.

— Це з'єднані між собою пластикові резервуари. Кожен із них призначений для певного кольору чорнила. На кінці трубок цих контейнерів є кріплення. Їх вставляють замість картриджів, — говорить майстер із ремонту принтерів 41-річний Олексій Касьян. — Зазвичай такі використовують недороге чорнило. Собівартість друку аркуша зменшується з 1,2 гривні до 5 копійок.

Виробники не зацікавлені в довговічності техніки

Кожне покоління принтерів має систему, що обмежує термін їхньої служби, помітив 38-річний Василь Савін, майстер оргтехніки.

— Механіка принтерів, випущених із 2000‑х — надійна. Може без ремонту прослужити в домашніх умовах 10 років. Виробникам це невигідно, бо потрібно продавати нові пристрої. Тому вони встановлюють системи, аби примушували власника змінити прилад. Раніше люди купували банки з фарбою і шприцом заправляли її в картридж. Років 10 тому виробники стали переходити на картриджі з мікросхемою. За певний проміжок часу вона блокує подачу фарби. А принтер "не бачить" свіжозаправлене чорнило.

Більшість сучасних струменевих принтерів перестають працювати після п'яти-шести років. А на екрані комп'ютера з'являється напис "Резервуар із відпрацьованим чорнилом повний".

— Це означає, що ресурс принтера вичерпався. Пристрій треба міняти. У спеціальній програмі ми обнуляємо всі налаштування і повертаємо їх до нормальної роботи. Це коштує 150 гривень.

"Прінстік" — найменший принтер у світі. Завдовжки — 28 см, завширшки — 4,8 см. Пристрій не потребує чорнила. Працює за технологією термодруку. Для цього потрібні спеціальні аркуші. Їх у вигляді рулонів заправляють у корпус.

"Прінстік" має вбудовані акумулятори, заряду вистачає на 2 год. роботи. Дані на пристрій передають через USB-кабель комп'ютера або блютуз із телефона чи планшета.

Має функцію кольорового друку. Однак сторінку тексту принтер видруковує утричі повільніше, ніж струменевий — за 20–25 с.

Портативний принтер коштує 5 тис. грн. Рулон паперу на 60 аркушів формату А4 вартує 570 грн.

Зараз ви читаєте новину «Для щоденного друку купують лазерний принтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути