середа, 07 березня 2007 17:56

Діаманти роблять із попелу покійників

Американська компанія "ЛайфДжем" робить синтетичні діаманти. Камені виготовляють із попелу покійників. Родичі померлого можуть носити такі оздоби на пальцях, у вухах або на шиї — у вигляді обручки, сережок чи кольє.

Увесь процес займає до п"яти місяців. Спочатку тіло спалюють. Потім з попелу добувають вуглець. Під температурою до 3000°С його перетворюють на графіт. А тоді під тиском — на коштовне каміння.

— Кожна людина має в собі достатньо вуглецю, щоб виготовити 50–100 діамантів, — каже речник компанії Аманда Лізбурґ. — Процес дуже простий. Ми просто скористалися тим фактом, що вуглець становить основу як усіх живих створінь, так і діамантів.

Замовник сам обирає форму каменя, але не колір. Останній залежить від хімічного складу попелу і може бути блакитним, жовтим або червоним. Виробники помітили певну закономірність. Зокрема із вегетаріанців виходять блакитні діаманти світлішого відтінку, ніж із людей, які за життя їли м"ясо.

У Великій Британії кремують 70 відсотків померлих

— Мене завжди лякала ідея цвинтаря і черв"яків, — говорить іспанка Ана Алонсо з міста Лоґроньо. Нещодавно вона втратила чоловіка і тепер очікує на сережки у вигляді двох сердець, інкрустовані діамантами з його попелу. У них жінка планує здійснити релігійне паломництво, яке вони планували ще разом із чоловіком.

Компанія "ЛайфДжем" має представництва у багатьох європейських країнах. Особливо популярною вона стала у Великій Британії. Там піддають кремації 70% покійників. На традиційний похорон треба витратити близько 3 тис. євро. Стільки ж коштує найдешевший діамант із покійника. Додаткові витрати — це 400 євро за кремацію.

Найбільший конкурент американців — швейцарська "Альґорданса". Вона запропонувала виготовляти діаманти із попелу мертвих домашніх тварин. Однак підходять лише коти і собаки. У хом"яків чи акваріумних рибок недостатньо вуглецю.

Зараз ви читаєте новину «Діаманти роблять із попелу покійників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути