Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2012 00:00

Через Україну летять чотири види диких гусей

Автор: фото з САЙТА www.localzona.ru
  Із середини березня над Україною пролітають ключі диких гусей, які зимували в Африці. Прямують у тундру. Дорогою вискубують озимину на полях
Із середини березня над Україною пролітають ключі диких гусей, які зимували в Африці. Прямують у тундру. Дорогою вискубують озимину на полях

— Дикі гуси у польоті настільки маневрені, що форму їхнього ключа літерою V перейняли для бомбардувальних літаків. Це зручний спосіб для групового вильоту, — розповідає еколог 49-річний Михайло Євдокименко із Броварів на Київщині.

Ключі гусей видно із середини березня до початку травня. Вони повертаються із зимівлі у Європі та Африці. Маршрути у вирій гуси вивчають від батьків. Україною летять уздовж Дніпра та Десни. Тому їх видно майже в усіх регіонах. Під час польоту гуси видають звук, схожий на звучання труби.

— Через Україну весною летять чотири види диких гусей — сірі, гуменник, великі білолобі та малі. Малих білолобих також називають піскульками. Їх у світі не більш як 28 тисяч, числяться під охороною у кожній країні.

У небі всі гуси схожі. Тому весною на них заборонене полювання, щоб мисливці не вистріляли малочисельні породи.

— Гуси летять на Північ до тундри. Там вони виводять пташенят. Якщо в дорозі мисливець застрелить птаха, виводку не буде. Хоч гуси не такі вірні, як лебеді, але їм потрібен час, щоб знайти нового партнера.

Одна пара гусей ростить лише двох пташенят, які восени зможуть перелетіти з Півночі у теплі краї. Дорогою гине понад половина молодняку. Проте кількість диких гусей зростає з кожним роком.

— Раніше майже всі сірі гуси зимували в дельті Гвадалквівіру, на озері Ішкель у Тунісі та в Алжирі. Зараз через потепління все більше птахів лишаються на зимівлю у Європі. Є осілі пари, які не мігрують. В Україні гніздяться сірі гуси. Їх понад сто тисяч. Найбільше в Одеській області.

Птахи харчуються посівами на полях. Навесні вищипують озимину, а влітку вибирають з колосків зерно. Восени лущать дзьобами кукурудзу.

— У гусей погане травлення. Вони їдять цілий день. Якщо сядуть зграєю понад тисячу особин на гектарі поля, то повністю встелять його послідом.

Найбільше шкодять восени, коли повертаються з Півночі. Об'їдають поля. В Україні гуси набираються сил, відкладають жир перед далеким перельотом і зимою.

Казарки схрещуються із сірими гусьми

До англійських парків завезли канадських казарок та нільських гусей. Вони там не прижилися. 50 років тому почали селитися у місцевій дикій природі.

— Територія оселення канадських казарок та нільських гусей розширюється щороку на 3 кілометри. Вони гніздяться у Німеччині та Польщі. Невдовзі домігрують до України, — каже Михайло Євдокименко.

Канадські казарки — найпоширеніший у світі вид диких гусей. У Європі вони паруються із сірими гусьми й народжують гібридних птахів.

 

2

млн гусей живуть на території Євразії. За останні 40 років їх побільшало вдесятеро.

12

відсотків казарок створюють одностатеві пари.

 

Зараз ви читаєте новину «Через Україну летять чотири види диких гусей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути