четвер, 25 жовтня 2012 07:15

29 нових комах знайшли в Україні

У дендропарку Білої Церкви Київської області знайшли хижих кліщів-фітосеїдів.

— Швидше за все, вони потрапили до нас із Середземномор'я — Франції, Італії. Працівники дендропарків обмінюються насінням із колегами з інших країн. Із ним прибули й нові павукоподібні, — каже доктор біологічних наук Леонід Колодочка, 65 років, з Інституту зоології.

Хижі кліщі їдять деревних кліщів і можуть замінити хімію для очищення рослин від шкідників. Тому їх вирощують у теплицях.

Ще один новий вид кліщів виявили у носах мишей-полівок. Паразити заважають дихати, переносять інфекції, часто смертельні для господаря. Новий вид зменшить кількість гризунів на полях. Імовірно, він прибув із Середньої Азії.

Каштани в Києві потерпають від молі, гусінь якої об'їдає листя. Могла потрапити із Балкан. Селекціонерам доведеться виводити стійкіші сорти дерев.

У Канівському заповіднику знайшли новий вид комах-їздців. Вони сідають на спину чужим гусеницям та відкладають яйця у їхнє тіло.

— Ці комахи паразитують на гусеницях молі, які об'їдають дерева. Мабуть, із Африки їх завезли, — каже науковець Валерій Корнєєв із тієї ж установи.

Знайденого цьогоріч їздця назвали — акуна матата. Мовою суахілі це — "без проблем". За рік в Україні відкрили 29 нових істот, переважно комах. Науковцям бракує латинських слів для їх найменування.

— Учені вигадують, міняють букви. Наприклад, нову муху назвали Агнитрена — від Аргентина. Ще одну — "ащоцезамуха". Український вираз переписали латинськими літерами.

Зараз ви читаєте новину «29 нових комах знайшли в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути