Черкасець Володимир Проценко, 65 років, щовесни садить земляні горіхи — чуфу. Вони допомагають при цукровому діабеті. Кущі нагадують осоку. На корінні утворюються дрібні бульби.
— На Русі рослину називали сить — від слова "ситність", бо горіхи калорійні. Садити їх треба у травні, як добре прогріється земля. Перед посадкою замочую на два-три дні.
Потім просушує 20 хв. Висипає горіхи у відро й перекриває шаром землі. Так чергує доверху.
— Землю треба брати влажну. Відро слід тримати в домі. За сім днів горіхи пустять коріння. Потім висипаю їх на рядно і починаю садити, як картоплю. Копаю рядок, глибина ями — 10 сантиметрів. Це для того, щоб зрихлити землю, а загортати горіхи треба на глибині 5 сантиметрів. У ямку кладу по вісім штук, з яких потім виросте кущ. Відстань має бути до 30 сантиметрів. Коли трава підростає, підгортаю, як картоплю.
На початку жовтня горіхи викопують, тоді вони стають коричневими.
— Відібрані бульби мию під краном і просушую. Зберігаю горіхи взимку у квартирі, бо рослина теплолюбива. Їсти їх можна сирими чи смаженими. Найкорисніше молочко — горіхи перемелюють на м'ясорубку і заливають кип'ятком.
Коментарі