Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2010 03:24

Зелений перець зривають із корінням

Автор: фото: Сергій Магнієв
  Людмила та Костянтин Сенкевичі із села Свердловське Кобеляцького району на Полтавщині вивели шість сортів солодкого перцю
Людмила та Костянтин Сенкевичі із села Свердловське Кобеляцького району на Полтавщині вивели шість сортів солодкого перцю

Перед заморозками збирають на городі перець. Стебла зі ще недостиглими плодами  виривають із корінням. Збризкують їх 1-процентним розчином мідного купоросу, розвішують на мотузках у підвалі. Вінничанка Олеся Бойко, 58 років, таким чином до зими має на столі свіжий перець.

— До самих морозів тримаю на кількох стеблах найбільші та найстигліші перчини, — каже Олеся Володимирівна. — Щоб вони дали добре насіння, влітку общипую верхівки рослин. Усі соки вони віддають насінникам, тому інші перчини повільно достигають. Зелені  плоди доходять вже у погребі. Стиглий перець зберігаю в пакетах із дірками в холодильнику. Там він не псується місяць.

Насіння господиня витрушує із сухих плодів, розкладає на газетах на підвіконні. Потім кладе в картонну коробку чи полотняний мішечок. Ховає у холодне сухе місце. Насіння перцю придатне три роки.

Людмила та Костянтин Сенкевичі із села Свердловське Кобеляцького району вивели шість сортів солодкого перцю. У своєму господарстві вони вирощують овочі без застосування пестицидів та хімікатів.

— Про наш перець знають по всій Україні. Він великий, смачний, довго зберігається, — каже Людмила Йосипівна. — Перший раз посадили перець невдало, бо висіяли насіння у відкритий ґрунт. Урожай був поганий. Одні рослини виросли чахлими, інші — збуяли й не дали плодів. На другий рік ми вже посадили перець із розсади. Зібрали багато врожаю.

Сенкевичі купували на ринку звичайне насіння і з року в рік відбирали з вирощених рослин найкращі плоди. Із них брали нове насіння. Хотіли виростити такий перець, щоб був смачний, і врожайний, і хворобами не вражався.

— Відбирали так перець майже 20 років. Нові сорти назвали на честь своїх онуків — "Богдан", "Вероніка", "Анастасія", "Людмила", "Маринчин язичок". Шостий сорт за його великі розміри назвали "Червоним гігантом". Одна перчина заледве влазить у дволітрову банку. Гігант виростає на 500–700 грамів.

Пенсіонери-городники хочуть запатентувати свої перці, але їм для цього потрібно 20 тис. грн на реєстрацію кожного сорту.

— Щоб на городі не росли бур'яни і в ґрунті довше трималася волога, ми мульчуємо  свої грядки. Посипаємо землю соломою, бажано тою, яка вже почала пріти. Перед цим  риємо на городі канавки глибиною десь на 10 сантиметрів, висаджуємо в них розсаду і засипаємо соломою.

Зараз ви читаєте новину «Зелений перець зривають із корінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути