Ексклюзиви
понеділок, 04 лютого 2013 00:30

Виноградну лозу пророщують у талій воді з медом

Із середини січня садівник 56-річний Дмитро Соколов із Миколаєва пророщує коріння виноградної лози. Для цього ще з осені заготовляє пагони не менше ніж із трьома бруньками.

— Виростити кореневу систему треба ще до того, як проростуть листки, — говорить. — Інакше саджанець буде дуже слабкий або й взагалі загине. Для саджанців обрізаю лише верхівку дозрілої та здорової лози, яка не має механічних чи інших пошкоджень. Важливо перед посадкою у відкритий ґрунт провести загартовування. Для цього пагони перекладаю вологим піском у дерев'яному ящику і відношу до холодного погреба. Там живець має перебути найсильніші морози. Два-три рази за зиму навідуюся, щоб подивитися, чи не появилася цвіль на пагонах. Якщо є, то протираю їх розчином марганцівки.

За місяць перед висадкою господар оновлює нижній зріз саджанців.

— Обрізаю менше ніж на сантиметр — це стимулює кращий ріст лози. На кінці пагона ще наношу гострим ножем глибокі подряпини — борозни. Звідси ростиме коріння. А верхню частину лози занурюю у гарячий парафін або у віск. Так не втрачатиме соків. Кілька пагонів кладу в скляну банку. На дно на 3-4 сантиметри наливаю розчин талої води та стимулятор росту — гетероауксин або гумат-натрій. Їх купляю в садових магазинах, але можна і у такій же пропорції 40 грамів на 10 літрів води розводити і натуральний бджолиний мед. Він іще кращий, бо містить майже всю таблицю хімічних елементів.

Банки із саджанцями на кілька тижнів залишає на підвіконні. У перших числах березня, коли у пагонів з'являються білі корінці, висаджує у вазони. Для цього купує субстрат або змішує городній ґрунт із перегноєм. Висаджує в саду в квітні чи травні, коли вже не може бути заморозків. Обирає найсонячніше місце.

Зараз ви читаєте новину «Виноградну лозу пророщують у талій воді з медом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути