Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2012 07:15

Виноград пророщують у теплій воді

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Усі сільськогосподарські культури розподіляються на чотири групи за ознаками плодоутворення — кореня, листа, квітки та плоду. Приклади за такою класифікацією відображені в календарній таблиці. Кожна група культур поділяється за видами робіт.  Посівні дні не збігаються із днями, коли працюють із саджанцями. Насіння, посіяне в посівні дні, сходить краще. Для приживлення корінців найсприятливіші дні саджанців. Наприклад, садити садову полуницю варто в день плоду — дні із саджанцями — так швидше приживуться кущі. Обробіток проводять у дні плоду або квітки. Саджанці фруктових дерев, кущів малини, смородини бажано посадити в дні плоду — 3, 29 квітня. У крайньому випадку це можна зробити в дні квітки — 1, 9, 27, 28 квітня. У нижньому ряду — несприятливі дні, коли слід уникати будь-яких робіт на ґрунті. Якщо доводиться садити в такий день, обробіток у сприятливі дні покращить стан рослин.
Усі сільськогосподарські культури розподіляються на чотири групи за ознаками плодоутворення — кореня, листа, квітки та плоду. Приклади за такою класифікацією відображені в календарній таблиці. Кожна група культур поділяється за видами робіт. Посівні дні не збігаються із днями, коли працюють із саджанцями. Насіння, посіяне в посівні дні, сходить краще. Для приживлення корінців найсприятливіші дні саджанців. Наприклад, садити садову полуницю варто в день плоду — дні із саджанцями — так швидше приживуться кущі. Обробіток проводять у дні плоду або квітки. Саджанці фруктових дерев, кущів малини, смородини бажано посадити в дні плоду — 3, 29 квітня. У крайньому випадку це можна зробити в дні квітки — 1, 9, 27, 28 квітня. У нижньому ряду — несприятливі дні, коли слід уникати будь-яких робіт на ґрунті. Якщо доводиться садити в такий день, обробіток у сприятливі дні покращить стан рослин.

Наприкінці січня та на початку лютого садівники пророщують на саджанці виноградну лозу. 40-річний Микола Білик із селища Олександрівка на Кіровоградщині має в саду сім сортів винограду. Всі кущі виростив удома із гілок.

— Сорти Лора, Наталі, Кеша й інші пророщував на котлі, — пояснює. — Уся хитрість теплолюбивих сортів у тому, що лоза дуже вередлива й викидає коріння при температурі води близько 30 градусів. Якщо лозу поставити наполовину чи глибше у воду, може корінці й не випустити. Лише дасть паростки листя.

Восени перед заморозками обрізає лозу. Обирає найтовщі пагони, що виросли за рік. Ріже їх із двома міжвузлями. Це потовщення, на яких формуються бруньки. Під нижнім, що дасть корінці, залишає 2 сантиметри деревини. Зберігає пригорнуті піском заготовки у погребі або в поліетиленовому пакеті — в холодильнику.

Перед пророщуванням трохи шкрябає міжвузля ножем — це стимулює лозу. Пагони ставить у скляний посуд. Наливає на дно 3-4 см води, щоби покривала нижнє міжвузля.

— Щодня стежимо з дружиною за виноградом, підливаємо в банку, коли випаровується. За три-чотири тижні мають показатися білі паростки корінців. Одразу пересаджую в ящики із землею й виставляю на вікна. Якщо корінці переростуть у воді до кількох сантиметрів, то при посадці їх можна зламати.

Купує ґрунт для розсади або змішує городній із перегноєм. Висаджує в саду в квітні чи травні, коли вже не може бути заморозків. Обирає найсонячніше місце. Садить на глибині півметра, на відстані 4 м між кущами. Тоді коренева система буде потужніша.

Зараз ви читаєте новину «Виноград пророщують у теплій воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути