
— Восени беруся за обрізування винограду. Від цього залежить, як кущ перезимує, — каже Ангеліна Борсук, 41 рік, із міста Кролевець Сумської області. Зібрала 70 сортів винограду. — Обрізую після заморозків, коли з пагонів облетить листя. Тоді лоза припиняє дерев'яніти.
Найбільше хвалиться чотирма ранніми сортами винограду. Синіми Фурорі й Тюльпаном та двома зеленими, Монархом і Талісманом. Ягоди у них великі, солодкі й з тонкою шкіркою. Одне гроно важить 700–1200 г. Дозріває за 110–120 днів.
— Формування куща слід починати з другого року. До цього часу, якщо кущі падають на землю, їх краще підв'язати до кілка, не обрізувати. Так виноград зміцніє і гарно наростить пагони.
Обрізує двічі на рік — у середині жовтня та в середині березня. Перед зимівлею краще залишити трохи зайвого, ніж обрізати забагато. Інакше рослина може вимерзнути.
— Є два способи формування куща. При штамбовому пагони ростуть від самої землі, при безштамбовому — є грубий стовбур і перші пагони починаються за метр від землі. Я використовую перший спосіб, бо в нас клімат холодний і на зиму треба пагони пригинати до землі.
Після обрізки дезінфікує лози від хвороб. Кропить їх 3-відсотковим залізним купоросом. Розводить його 300–400 г на 10 л води.
— Зимою винограду шкодять не так морози, як зледеніння і часті перепади температур. Сніг слугує ковдрою від негоди. Найнебезпечніше для винограду — мороз після дощу. Найкраще захищає зимою лапник — гілки ялини чи сосни.
Лозу пригинає до землі, прикладає в кількох місцях шифером і зверху — лапником.
— У жовтні також можна садити виноград. У цей час бруньки ще сплять, а коренева система вже розвивається, тоді активність молодих пагонів починається вже навесні наступного року.
Викопує ямку завглибшки 70–80 см і завширшки 50–60 см. На дно засипає суміш перегною та зверху ґрунту у співвідношенні 1:2. Насипає гірку землі і на неї ставить саджанець, розправляє корені. Засипає ґрунтом і поливає.
— На зиму перед морозами ці посадки накриваю 25-сантиметровим шаром землі. Весною його розгортаю у кінці березня.
Молоді кущі на початку вегетації підживлює курячим послідом чи коров'яком. Розводить його — 0,5 л концентрату на 10 л води. До липня робить два-три такі підживлення. В другій половині літа замінює їх на калійні.
— Як калійне добриво беру деревну золу. На молоді кущі розводжу її 100–150 грамів на 10 літрів води і поливаю під корінь.
Коментарі