
40-річний В'ячеслав Оніщенко з Вишгорода на Київщині вирощує виноград 15 років. Має понад 50 сортів. Серед них є спеціальні для вина.
— Сорти, з яких роблять вино й чавлять сік, називають технічними. Мають вищу цукристість. Столовий виноград для їжі набирає 14 відсотків цукру, а для вина — від 20 до 28. Це більше, ніж цукрові буряки, — розказує виноградар. — Солодкість ягід більше залежить від генетики, ніж доступу сонця. Колір на цукристість теж не впливає. Лише змінює забарвлення вина. Найбільш невибагливий винний сорт — Маркетт. Він темно-синій. Вино буде рубінове. Такий самий — Каберне Кортіс. Для світлого вина треба садити Ізабеллу Банську. Біле роблять із Біанки й сорту Фронтіньяк Грі.
У технічних сортах є органічні кислоти, які допомагають зробити смачне й ароматне вино.
— На півдні України чи в жарких країнах висока цукристість винограду, бо у ґрунті мало води. Вона випаровується. А на городі куди її діти? Тому я для більшої врожайності технічні сорти пускаю на арку. Кущі столового винограду садять за метр-півтора один від одного. Обрізують, формують невисоке деревце. Якщо дати йому волю розростися, більше зробить зав'язі й випаровуватиме вологи. Виноград будь-яких сортів садять до травня, поки посадкова лоза не повністю розвинулася і на ній є коріння. Найкраще вкорінюється посаджений восени. Літом приживеться з контейнера. Краще садити на сонячній стороні саду. Не притінювати, особливо в північних і не надто спекотних регіонах.
Коментарі