пʼятниця, 24 червня 2011 05:00

Віктор Немчинов збирає сім кілограмів лохини з куща

Автор: фото: ІГОР ХОМИЧ
  Віктор Немчинов із села Коропуж на Львівщині поливає лохину, на кожен кущ витрачає 10 літрів води. Робить це двічі на тиждень
Віктор Немчинов із села Коропуж на Львівщині поливає лохину, на кожен кущ витрачає 10 літрів води. Робить це двічі на тиждень

— 15 років вирощую лохину, маю 200 кущів. За сезон із кожного в середньому збираю по 7 кілограмів плодів. Планую засадити цілий гектар. Це перспективна ягода, дорого продається, — каже 60-річний Віктор Немчинов.

Він живе в селі Коропуж Городоцького району на Львівщині. За хатою в себе на городі вирощує високорослу лохину. У народі її називають крупноягідною чорницею.

— Це те саме, що круглу грушу яблуком називати. Вона навіть відтінок має не чорний, а синій. Лохина — російською голубіка.

Господар веде на город. Поливальницею зрошує кущі, які висаджені на трьох грядках. Відстань між рослинами метрова, між рядами — близько 1,5 м. На першій грядці саджанці ще в горщиках, їм до 2 років, заввишки до 30 см. На другій — кущі трохи старші. На третій — лохина сягає 1,5 м, їй понад 5 років. Дає найбільше врожаю.

— Плодоносять усякі кущі, але з великих — ягід набагато більше. Рослина хоче багато сонця. Під час цвітіння слідкую, щоб кущі не пересихали. На тиждень поливаю два рази, кожен кущ по 10 літрів води. Ллю по центру, щоб якнайбільше зволожити коріння.

Найкраще лохину садити на торф'яниках або пісках. Пересаджувати у відкритий ґрунт слід на початку весни, в ямки діаметром 0,6–1,2 м.

— Усе залежить від ґрунту. Якщо глиниста поверхня, треба ширше копати, а на піскових ямка може бути на 60 сантиметрів. Глибину добре робити на 40. Засипати коріння треба сумішшю з торфу або хвої, шишок, дрібних гілок, тирси, піску. Вимішую із землею, так щоб, наприклад, кількість піску не перевищувала четверту частину об'єму ґрунту. У жодному разі не можна добавляти смолу, гній чи курячий послід. Вони сушитимуть землю. Лохині підійдуть тільки мінеральні добрива.

Перед посадкою рослину ставлять у воду на 30 хв. Із горщика кущ переносять із землею. Висаджують у центр ями, поступово засипаючи землею й ущільнюючи руками. Поливають водою. Щоб волога утримувалася довше, густо присипають хвоєю чи тирсою.

Віктор Немчинов поливає лохину кислим розчином двічі за сезон.

— У ямку заливаю два-три відра розтвору. Готую його з сірчаної кислоти в пропорціях 50 міліграмів на 10 літрів води. Можна ще з лимонної — одна чайна ложка на 3 літри води. Дехто використовує звичайний харчовий оцет, 9-процентний. Його 200 мілілітрів розводять у 10 літрах води.

Ягоди лохини родять до кінця серпня.

— Ягода солодка на смак, як чорниця, але набагато крупніша. Розмір від сорту залежить. Рослина зовсім не примхлива, легко переносить сильні морози. Якщо висадити кущі в ряд на відстані півметра один від одного, через два роки виросте оригінальний живий пліт з ягодами.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Немчинов збирає сім кілограмів лохини з куща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути