— Баклажани — найпримхливіші овочі на городі, — розповідає Таміла Білоцерківська, 36 років, з міста Чигирин Черкаської області. — Не люблять багато вологи і сонця. Але погоду не замовиш. Доводиться підганяти їх ріст підживленнями.
Робить це тричі за сезон — під час цвітіння, перед збиранням плодів і після нього. При весняному обробітку ґрунту — 20 г сечовини на 1 кв. м. Коли зав'яжуться плоди, готують розчин із 1 ч. л. аміачної селітри, 3 ст. л. суперфосфату і 2 ч. л. сірчанокислого калію на 10 л води. Восени вносять на 1 кв. м 25 г суперфосфату і 25 г сірчанокислого калію.
— Рідина не має потрапити на стебла і листя рослин. Але й під корінь лити не варто. Найкраще окропити розчином землю навколо стебла. Час від часу просапувати ділянку, щоб покращити вентиляцію і не допускати загнивання коренів.
Непоганим добривом називає яєчну шкаралупу. Її не треба купувати і не містить хімії. Перетирає на газеті качалкою шкаралупу 10 яєць, висипає в 3-літрову банку і заливає гарячою водою. Через шість днів настій цідить і поливає рослини. Підживлює грядки і чайною заваркою. Заливає чорний чай окропом, охолоджує і використовує настій.
— Аби баклажани не обліпили колорадські жуки, саджу їх подалі від помідорів і картоплі. Якщо все ж перелазять на ділянку, надіваю на кожен корч пластмасові пляшки. Відрізую дно й горло. Кущ росте в прозорій широкій трубі. Жуки по ній не можуть залізти.
Коментарі