середа, 24 вересня 2008 18:01

Василь Заяць вивів персики з червоною м"якоттю

Автор: фото:Сніжана РУСИН
  Василь Заяць показує червону м’якоть персика сорту Ерітрокарпа. Вивів його 2003 року. На смак плід ледь кислуватий
Василь Заяць показує червону м’якоть персика сорту Ерітрокарпа. Вивів його 2003 року. На смак плід ледь кислуватий

73-річний Василь Заяць із села Медведівці Мукачівського району Закарпаття вивів персики з червоною м"якоттю. Назвав сорт Ерітрокарпа.

Проходимо до саду Заяця. Він має площу 6 га. Селекціонер вирощує тут 250 сортів персиків, 70 сортів сливи, 50 — абрикосів, 20 — мигдалю.

Деревця Ерітрокарпи ростуть біля паркану. На перший погляд новий сорт не відрізняється від інших. Господар зриває доспілий плід. Розтинає його посередині. М"ясиста серединка  темно-рожевого кольору.

— Таких ніде в світі ще немає, — зауважує Василь Андрійович. — Є червоні персики-дикуни, але вони дрібні. А цей плід важить біля 200 грамів.

Пропонує скуштувати. Плід кислуватий.

— Не доспів ще, — каже господар. — Треба два-три дні, й можна зривати.

Селекціонуванням Василь Заяць захопився, коли перейшов до шостого класу. Після школи навчався на біологічному факультеті Ужгородського держуніверситету. 25 років провчителював у місцевій школі. Із середини 1980-х років працює в університеті. Вісім років тому створив кафедру плодоовочівництва й виноградарства на біофакультеті.

— Над цим гібридом я працював 30 років, — хвалиться Микола Заяць. — Щоосені відбирав кращі зернятка, а навесні висівав їх у землю. 2003-го отримав результат. Запатентував сорт 2006-го. Але Ерітрокарпу ви поки ніде не купите, бо є він тільки тут і по сортодільницях України.

Персик Ерітрокарпа не потребує особливого догляду. Навесні Заяць підпушує трактором землю в міжряддях, обрізає гілочки та обприскує дерева.

— Захищаю від кучерявості листя, це хвороба всіх сортів персика. Дерева треба обприскувати розчином із мідного купоросу й вапна. Суміш можна купити в господарському магазині, але я сам її готую — так надійніше, — запевняє. — Триста грамів тривідсоткового купоросу змішую з десятьма літрами води й 400 грамами вапна.

Деревця Ерітрокарпи і живці персиків Заяць пропонує фермерам.

— Люди й не здогадуються, як можна заробити, — розповідає чоловік. — Ерітрокарпа добре родить — дає 300 центнерів із гектара. Тому живці дерева віддаю фермерам безкоштовно, молоді саджанці продаю. Але закарпатці неохоче займаються садівництвом.

Клопоту Василю Заяцю завдають діти із сусідніх сіл.

— Підлітки проникають до саду і крадуть дерева, — зітхає. — Навесні сто саджанців потягли. Сад великий — устерегти все не можу. Добре, що жінка Ганна Семенівна допомагає.

Щоб закріпити сорт персика й передати його на вирощування, Василю Заяцю потрібно ще 5–7 років.

Зараз ви читаєте новину «Василь Заяць вивів персики з червоною м"якоттю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути