— Щоб овочі зберігалися в погребі до весни, при його спорудженні потрібно подбати про вентиляцію, — розповідає 52-річний Володимир Діденко із Переяслава-Хмельницького Київської області. — Для цього роблять віддушини у вигляді двох труб. Через нижню трубу потрапляє свіже повітря, а у верхню, під стелею, виходять теплі випари.
Погріб у Діденка глибиною майже 3 м. Робив його із батьком 30 років тому. Для вентилювання чоловік вкопав дві труби діаметром 110 мм — знизу і згори в різних кінцях погреба. Нижня труба знаходиться за метр від землі. Вентиляційна труба вдвічі вища. Тоді потоки повітря не перетинаються.
— Коли копали погріб, із матеріалами було сутужно, вкопав старі металеві труби, — згадує Діденко. — Їх щороку потрібно було фарбувати, щоб не ржавіли. То я десять років тому замінив їх на поліхлорвінілові. Наприкінці вхідної труби поставив металеву кришку, щоб її було простіше закривати і відкривати для провітрювання.
Взимку, коли температура опускається нижче 20 градусів, вхідну трубу чоловік закриває знадвору. Інакше городина померзне. Верхню трубу можна залишати відкритою.
— Навесні, коли теплішає, вентиляційний отвір вдень закриваю, а провітрюю вночі. Інакше в погребі буде тепло і овочі почнуть швидко псуватися.
Коментарі