— Щоб кущі суниці щороку давали добрий урожай, їх потрібно періодично проріджувати, — радить 60-річний Борис Масленко з Кіровограда. — Уже при висадці розсади бажано залишати між рядками відстань 40 сантиметрів, а між кущами — 25—40 сантиметрів, щоб не було загущення. Інакше ягоди будуть маленькими, а самі рослини страждатимуть від шкідників.
Садові суниці люблять помірний полив. Якщо їх заливати, гірше формуються бруньки і культура стає вразливішою до хвороб. Міжряддя потрібно постійно прополювати. Якщо на кущах багато вусиків і молодих відростків, їх також бажано обривати. Вони послаблюють рослину. Особливо це стосується посаджених торік.
— Суниця — багаторічна культура. Але щоб наступного року ягідник добре плодоносив, його бажано прорідити, скосити старе листя, — розповідає Борис Миколайович.
Його обривають за три тижні після збирання ягід. Якщо скосити раніше, це ослабить рослину. Після прорідження ґрунт підживлюють органічними добривами, наприклад амофоскою.
Кущ суниці плодоносить майже три роки. Оновлювати ягідник молодняком бажано щороку. Після збору врожаю рослини з прив"ялим листям викидають. Найімовірніше, їх ушкодили хвороби або хробаки, які об"їдають коріння.
— Взимку ягідники я практично не накриваю, — каже Масленко. — Вони спокійно переносять морози до 15-ти градусів. Якщо температура ще нижча, накриваю кущ клейонкою або сіном.
Коментарі