середа, 18 жовтня 2017 06:35

Китайська айстра має смугасті пелюстки

Автор: www.gardenworldimages.com
  Айстра Ріббон блю цвіте з липня до початку жовтня
Айстра Ріббон блю цвіте з липня до початку жовтня

— Вирощую айстри на дачі. Цвітуть пишно та не примхливі у догляді. Починала зі звичайних, тепер обираю лише гібридні сорти. Вони поєднують особливості кількох видів. Останньою купила китайську айстру Ріббон блю, — каже 35-річна Аліна Нагорна з міста Макарів Київської області.

Виростає рослина заввишки 30–40 см. Квіти великі, по 8 см у діаметрі. Мають смугасте забарвлення двох кольорів: фіолетового та блакитного. Цвітуть із липня до початку жовтня.

— Айстра любить сонячні ділянки. Тоді дає пишний цвіт. У тіні такого не буде.

Насіння висіває в середині лютого. У пластикові контейнери засипає суміш піску із землею. Її має бути вдвічі менше. Додає трохи торфу.

— Зверху насипаю 2 сантиметри річкового піску. Це вбереже розсаду від чорної ніжки.

Робить рівці завглибшки 0,5 см і сіє насіння. Контейнер ставить у кімнату з температурою +20°С. За тиждень з'являються сходи. При утворенні листків сіянці пікірує. Для цього висаджує їх у пластикові стакани. За тиждень до висадки загартовує розсаду. Перші два-три дні виносить її у прохолодніше місце, а потім залишає за температури +10°С.

— Насіння айстри швидко втрачає схожість. Купуючи, потрібно уважно читати дату, а домашній урожай підписувати. Щоб насіння зійшло та рослини пишно зацвіли, слід брати минулорічне.

У середині травня висаджує розсаду у квітник на відстані 30 см.

— Можна посіяти одразу на вулицю перед зимою — у другій половині листопада. Але зацвітуть ці айстри пізніше, ніж розсада. Проте вони будуть більш загартовані, міцні та цвістимуть на місяць довше.

Зимовий посів роблять на глибині 5–8 см. Мульчують тирсою, що лежить до кінця березня.

Хризантеми пересаджують у квіткові горщики

— Є багато сортів хризантем. Я люблю низькорослі. Бо їх на зиму можна пересадити в горщик і поставити в хаті на вікно. Буде гарно й не доведеться утеплювати надворі, — каже 41-річна Світлана Ткаченко з міста Романів Житомирської області. — Якщо хризантема зимує надворі, після цвітіння обрізаю її пагони. Кущ присипаю землею, листям і тирсою. Місця в будинку небагато, тому не можу всі кущі перенести туди.

У квітнику хризантема цвіте до глибокої осені, у приміщенні — кілька разів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Китайська айстра має смугасті пелюстки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути