понеділок, 26 лютого 2018 06:10

Теплі грядки збільшують врожай удвічі

Автор: WWW.ZEMLEDELIE.ORG
  Теплі грядки  закладають ранньою весною. Рівчаки з органікою розташовують по дві сторони від доріжок, де планують сіяти овочі
Теплі грядки закладають ранньою весною. Рівчаки з органікою розташовують по дві сторони від доріжок, де планують сіяти овочі

— Сусіди з весни в город вкидають побільше перегною, а я — гілок із дерева. Роблю з них теплі грядки. Замість того, щоб палити, їх краще класти у рівчак, який підживить всю городину, — каже Марія Шемет, 53 роки, із селища Коломак Харківської області. — Як закладаю на городі ці грядки, то вже його не треба ні сапати, ні підгортати, ні поливати.

Теплі грядки називають грядками Розума на честь Володимира Розума, із села Плебанівка Тернопільської області, який вперше застосував метод. Їх починають укладати ранньою весною.

— Має бути 60 сантиметрів газонної доріжки, 35 сантимет­рів кормової доріжки з викинутою з рівчака землею, рівчак з органікою, кормова доріжка і знову рівчак. Ці рівчаки з органікою і є грядками Розума. Вони розташовані по дві сторони від доріжок, де посіяні овочі, й так підживлюють їх. Називаю ці рівчаки кухнею для сусідніх доріжок. Головне — не плутати грядки. Городину сіяти не в рівчаки з органікою, а на кормові, де звичайна земля.

Викопує рівчак завширшки три штики лопати. Посередині робить штик висотою лопати, а по боках — по півштика. Вибирає звідти всю землю. На дно кладе стовбури дерев діаметром 5–10 см, що слугують дренажем і утримувачами вологи. Якщо її замало, то не запустяться мікробіологічні процеси. Наверх кладе стовбури соняшника й гілля дерев. Засипає порізаним бур'яном, листям, травою, сіном або бадиллям рослин. Грядки протягом літа досипає свіжою органікою. Землю, що викопала з рівчака, розсипає по кормовій доріжці й висаджує на неї рослини.

— Грядки Розума нічим не присипаю, а то почнеться процес гниття.

Робить ці грядки на городі і в саду. Садить молоді дерева на відстані один метр. Копає яму трохи більшу за коріння і засипає землею. Нічого більше не вкидає.

— Городу в мене біля хати мало. Вистачає посіяти огірки, капусту, помідори й моркву по кілька рядків. Але виростають такі овочі, що вистачає на всю зиму, — каже Ольга Левицька, 45 років, із села Мархалівка Васильківського району Київської області.

Навколо потрібного місця робить огорожу заввишки 30–40 см у формі коробки. Так земля не обсипатиметься з грядок. Облаштувати її можна з дощок або шиферу. Наприклад, листки шиферу розрізати, щоб були довгі, але низькі. Та вкопати в ґрунт по краях ділянки.

— Дошки треба обробити фарбою для захисту від вологи. Так огородження довше простоїть.

Знімає верхній шар землі. На дно накидає органіку, що повільно розкладається — гілки з дерев та обрізані пагони винограду. Далі йдуть гнилі овочі та фрукти, тирса і стебла з городини. Додає ще перегній або торф.

— Сюди не можна вкидати бадилля з картоплі чи помідорів. Вони заражають ґрунт фітофторою.

Наверх кладе те, що перегниває найшвидше — скошену траву та листя. Додає кілька склянок деревної золи для підживлення. Зверху на теплу грядку насипає шар землі. Все притоптує і поливає водою.

— Ця грядка є міні-компостною ямою, в якій гріються корінці, й рослини не бояться різких перепадів температури.

Використовувати її можна не більш як чотири роки. Далі вже земля осідає і залишається мало корисних речовин.

— Перед посівом розсади, грядки поливаю гарячою водою і накриваю плівкою. Так в неї запустяться процеси розкладання.

Після збору врожаю стебла рослин зрізує секатором. Подрібнює їх і складає все в цю саму грядку. Наверх — дрібно порізану скошену траву. Навесні насипає землю і за кілька днів приступає до посіву.

Зараз ви читаєте новину «Теплі грядки збільшують врожай удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути