Восени найкращий час для купівлі молодняка свиней. Є харчі, й ціна на них не така висока, як навесні. Купивши поросят, господарі найперше каструють кабанців. Інакше їхнє м'ясо тхнутиме.
— Що раніше кастрований, то краще. Швидше заживають порізи. Кастровані добре їдять, ростуть. Найліпше оперувати на спадаючий Місяць. На зростаючий — довше розріз заживає. Може й загнити, — розповідає 40-річний Андрій Поштар із Оратова на Вінниччині.
Тримає свиней 10 років. Одразу по кілька десятків. Це його бізнес. Молодняк не купує. Має свиноматку.
— Кастрував колись сам. Тепер кличу ветеринара. Пирскає якимось препаратом, що одразу заживає. Я ж мастив йодом і кілька днів посипав рани стрептоцидом, щоб не було інфекцій.
Свиней перед каструванням годують. Операції це не заважає. Після кастрування можуть добу не харчуватися. Треба ставити їм воду. На другий день їдять, але гірше ніж зазвичай. Повне одужання настає на третій-четвертий день.
— Перед каструванням чищу хлів. Стелю багато чистої соломи.
Самиць не каструють. На відміну від кабанців, на смак м'яса це не впливає.
Коментарі