понеділок, 19 червня 2017 00:41

"Сусід питав, де взяла такий порошок"

— Коли жили в Польщі, ­допомагали по господарству одній родині. Я була в хаті, а чоловік — садівником. Щотижня косили траву. Якщо була вища 3 сантиметрів, могли оштрафувати. Траву зносили у компостну яму й поливали якимось розчином. Вона перегнивала за тиждень і перетворювалася на добриво. Ним підживлювали квіти й дерева, — розповідає 43-річна Лариса Подолинна з міста Золотоноша на Черкащині.

— Все випитували в поляка, що ж то за розчин, — продовжує. — Довго не зізнавався, але перед від'їздом подарував нам кілька пляшок і пакетиків з порошком. В Україні перевірили, що то таке. Виявилось — біопрепарат. Живі бактерії, які допомагають перегнивати. Зараз застосовуємо його вдома.

Біопрепарат містить живі бактерії, які живляться органічними речовинами. Від цього рослини швидше перегнивають, а запах зникає.

— Перший рік сусіди ходили до нас на екскурсію. Не вірили, що бур'янами удобрюємо городину. Збігалися з половини міста, навіть із сіл приїздили. Сусід питав, де ми взяли такий порошок. Коли закінчилися привезені біопрепарати, купили нові в садових магазинах. Біо­препарати можна замовити й в інтернеті. Вони є різних фірм. Основне, що треба знати — одні борються з запахом та відходами, інші потрібні для підживлення й укріплення городини, — каже Лариса.

Біопрепарат безпечний для бджіл і тварин. Його можна застосовувати в курниках, свинарниках, хлівах із худобою.

— Дуже добре застосовувати в кролятниках. Клітки, оброблені біопрепаратом, залишаються чисті й сухі. Така собі біологічна дезінфекція. Тварини менше хворіють. У клітках зовсім немає запаху. У свекрухи була проблема — чистити курятник. Клітка була розміщена над свинарником. Доки вона мала здоров'я, раз у місяць вигрібала відходи сапою. Тепер не може цього робити. Кури ходили замурзані. Ми раз на півроку добиралися до того курятника й чистили його. Тепер посипали біопрепарат — і там постійно чисто й сухо. Свекруха думає, кури порозумнішали і не гадять у клітці, а лише надворі. Щоразу тішиться чистими яйцями, — додає Лариса.

Біопрепарати також використовують удома для засмічених труб і для чищення надвірних туалетів.

Зараз ви читаєте новину «"Сусід питав, де взяла такий порошок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути