
Ганна Осьмак із Тального на Черкащині привезла мамі в село пару страусів. Батьки загородили їм півгороду, щоб бігали. Зимували на вулиці під накриттям. Самиця неслася через день. Яйця продавали в ресторан.
— Невигідно тримати одну сім'ю. Важко знайти збут яєць. Чекаєш, поки в тому ресторані його замовлять, з'їдять і знов тобі закажуть. Продаємо це хазяйство.
Пара страусів коштує 10 тисяч гривень. Класична сім'я — дві-три самиці й самець. Прибуток є, коли тримати кілька сімей.
— Щоб здавати яйце на продаж у магазин, треба кілька довідок докласти і ще заплатити, аби поставили на видному місці. Полежить кілька днів — і повертають, — каже Микола Мурашко із Лубен на Полтавщині.
Має вісім сімей страусів. Тримає їх шість років у колишній колгоспній фермі для овець. Водить туди екскурсії. Поряд відкрив ресторанчик, готує зі страусиного м'яса та яєць.
— Не хворіють, їдять у вісім разів менше, ніж свині. Ніша ще не заповнена. Попит із кожним роком росте, а конкуренції нема. За пару років розводити страусів буде дуже прибутковим.
На харч птахам садить кабачки, буряки, гарбузи. Вони травоїдні. Їдять усе, що росте на городі. До 90% раціону — зелень. Влітку їм косять траву, взимку годують сіном. Дорослий страус щодня з'їдає 15-літрове відро перебитої на січкарні трави і кілограм зерна.
— Кукурудзу добре давати тим, які підуть на забій. Від неї запливають жиром, але гірше несуться. Решті даю овес. Страус за сезон несе 40 яєць, але може 80 і навіть 100. Залежить від догляду й харчів. Яйця страуса, як і молоко корови, — на язиці.
Страуси несуться на землі. Самець вигрібає глибоку яму. Самка сідає в неї і відкладає яйце. Забирають його вдвох. Один простягає в руці жмут трави. Страус за нею йде, бо люблять їсти з рук. Інший заходить у загорожу й забирає яйце.
— Це птах прекрасний. Кажуть так — якщо ноги цілі, то страус здоровий. Їм треба простір, щоб бігати. Жити якнайближче до природи. На сім'ю з трьох особин треба загорожу 10 на 50 метрів. На кожного має бути не менше трьох квадратів площі.
У приміщенні тримають пташенят першого року. Поки адаптуються до клімату. Вилуплюються в інкубаторі.
— Самка сяде на яйця. Потім їсти чи пройтись встане, дощик ляпне на яйця — виводок пропав. Спеціальний інкубатор потрібен, бо яйця великі. Щоб його закласти, треба мати дві-три сім'ї. Одну тримати невигідно.
5 000 гривень щонайменше коштує живий дорослий страус. Залежно від віку й породи ціна може підніматися до 8 тисяч гривень. За страусине яйце ресторани платять фермерам 80 гривень. Інколи дають і по 100 за штуку. Кілограм м'яса страуса коштує 200 гривень. Одна пір'їна — від 80 до 100 гривень залежно від довжини.
Ему живуть за австралійським календарем
В Україні найбільше розводять африканських страусів. Рідше — чорних страусів ему.
— Ему — кращі. І красивіші, і м'ясо смачніше, й несучість хороша, й жир, пір'я, шкура. Але з ними є одна трудність. Вони не перейшли на наш час. Живуть за австралійським календарем. Їм весна — у жовтні. Починають гуляти, а в січні з'являється молодняк. Кому він треба серед зими? Це потрібен великий сарай з опаленням, додаткові витрати, — розказує Микола Мурашко.
Африканський страус вже пристосувався. Живе за ритмом українських курей.
Коментарі