понеділок, 11 листопада 2019 05:30

Штамбовий аґрус дає більший урожай

— Не мала хорошого аґрусу, доки ростила його звичним способом. Коли зробила з куща міні-дерево, справи пішли вгору, — розповідає Ксенія Кондратюк, 47 років, із Шепетівки Хмельницької області. — Ягоди більше отримують світла і швидше дозрівають. Увесь секрет в обрізці.

До початку сокоруху на рослині залишає міцний пагін завдовжки 80 см. Решту нижніх гілок зрізає. Коли з верхніх бруньок виростуть бічні пагони, їх прищипує над п'ятим листком. Наступного року повторює ці дії на нових пагонах. Буде міцний стовбур, від якого відходять бічні гілки. Перший урожай ягід зриває на четвертий рік вирощування.

— До такого способу додумалися угорські садівники, які борються із зайвими опадами при дозріванні. У аґрусу крона рівномірно освітлена. Ягоди закладаються на всіх гілках. Так переробила весь ягідник. Тепер на штамбі маю і смородину.

На зиму перші роки після посадки кущі посипає листям або сіном. Також накриває агроволокном. Дорослим рослинам укриття не потрібне.

Зараз ви читаєте новину «Штамбовий аґрус дає більший урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути