
— Викопала картоплю на місяць раніше. До 1 серпня зібрали й пізні, й середні сорти. Ботва стояла зелена, як рута. Не чекайте, доки висохне, — каже Тетяна Васильєва, голова Хмельницького клубу дачників "Черешня". — Що довше бульби в землі, то більше набирають хвороб.
Радить раніше садити і вже зараз закуповувати насіння.
— Продаємо насіннєву з 1 квітня. А в кінці лютого на Півдні вже садять. Зараз неврожай по всій Україні, бараболя вироджується. Треба брати сорти північних регіонів високої репродукції. До весни така точно подорожчає. Для сім'ї добре купувати по два ранні, середні й пізні сорти. На півдні — тільки ранні й середні. Тримати окремо від своїх, щоб не набралися хвороб. Складаю з осені в мішки й перевертаю під навісом, щоб позеленилася. За місяць до посадки, 8 березня, пророщую на підвіконні чи в літній кухні. Саджу вже пророщену. У нас, на Поділлі, весь березень були морози. На Кіровоградщину приїхали 9 березня, а там у сарафанах садять вовсю. Це залежить від регіону. Вирахуйте і посадіть на три тижні — місяць раніше. Так само раніше зберете.
40 років займається картоплею. Випробовує нові сорти.
— В Україні це — хліб номер два. Має бути смачна, врожайна й не хворіти. Раз на п'ять років міняйте сорти, щоб збирати по 500–600 кіло з сотки. Бо наберуть вірусів із землі. Якщо сорт не елітний, то вироджується. Польський Тайфун п'ять років радував українців, але втомився. Врожайність впала. Слов'янку і Белла Росу теж пора на пенсію відправляти. Слов'янка — дуже врожайна, але, як кажуть, для свиней. Тверда і глевка — зуби застряють. Продав кіло — давай в нагрузку каністру олії.
Ми беремо висококрохмальні сорти, щоб з'їв картоплину — і наситився. Чернігівський селекціонер Олег Онищенко спеціально для дачників розробив Панянку, Ажур, Форсаж, Красуню, Чернігівський сувенір. Це п'ятірка найсмачніших і врожайних сортів української селекції. Не хворіє, не гниє, стійка до раку й парші. Має неймовірну кількість крохмалю. Дає врожай один до 20. Зі 100 кіло збирають 2 тонни. Суперелітні Панянка й Ажур нам дали один до 30. Кілограм посадили — два півторашних відра взяли. З елітних отримаєте один до 25. Шорстка шкірка, яйцевидні бульби по 150–200 грамів. Немає дрібних, по шість-вісім однакових у корчі, не видно очків. Дуже добре повели себе в жарі. Рік був важкий, температура ґрунту — плюс 64 градуси. Голландці попеклися, як печені яєчка. Наші, німці і французи витримали.
З ранніх сортів раджу купувати французькі й німецькі. Шкода, українські селекціонери не займаються надранніми, як-от Рив'єра. Добрі французькі червоні — Деліс, Ред Сонні. В середині липня вже готові. Годяться для фермерів і промислових посадок — товарний вид, нема дрібних бульб. Схожі на Белла Росу. Німецькі червоні Сімплі Ред і Естел гарно себе показали.
Голландські сорти хороші, але хочуть поливу. Можуть дати 38 бульбок із корча, і всі — як вишеньки. Викопали корінь і нема що збирати. Мають потенціал до 800 кіло з сотки, але не для сільського виробника. Бо не має змоги по вісім разів бризкати, годувати й робити крапельний полив. Великі корпорації садять на чипси, крохмаль, спирт. Натикають міндобрив, то дає врожай. Але їсти їх неможливо. А українські ростуть собі й ростуть.
Фіолетова картопля корисна діабетикам
Що пізніший сорт, то більше крохмалю, каже Тетяна Васильєва. Це головний показник якості. У лабораторіях досліджує картоплю на вміст крохмалю і вітамінів.
— У ранніх інша задача — щоб з'їли й забули. Це для літа і початку осені. Потім іде важка артилерія. У голландських сортах крохмалю 15–16 відсотків. Найбільше в українських — 18–20. Цього року в усіх сортів було 26–27, бо засуха велика. Висококрохмальна — картопля з кольоровою м'якоттю. Ми варили в мундирах і чищеною. Смак — казковий. Сорти Червона українська, фіолетова Екзотика. Але треба пересилити психологічний бар'єр. Бо й суп фіолетовий виходить, тарілку довго відмивати. Але за складом — дуже корисна для дітей і діабетиків. Має багато антиоксидантів. Вітаміну С — до 5 відсотків. Зазвичай у картоплі один-два проценти. Крохмалю — 23–24. Це дуже багато. Врожайність — 250–300 кіло з сотки. Не тонна, але такі смачні й корисні, що їм можна це простити.
Коментарі