На двох сотках дачної землі тернополянка 44-річна Тетяна Шпаровська вирощує топінамбур. У народі його називають земляною грушею, або солодкою картоплею.
— Збирати урожай топінамбура буду з першими морозами. Унікальність цієї рослини у тім, що у її бульбах замість крохмалю є інсулін й аскорбінова кислота. Бульби знижують рівень цукру в крові, зміцнюють імунітет, запобігають ожирінню. Вони є доброю профілактикою грипу, очищають організм од шлаків, виводять залишки ліків.
Із бульб Тетяна готує салати, робить маски для обличчя. Зі стебел і листя заварює чай, приймає ванни із настоєм.
— Відходів нема. Що не з"їдаємо, даю худобі. Молока від того більшає.
Рослина не вимагає особливого догляду, ґрунту чи поливання. Садять її на глибину не більше ніж 15 см. На одній ділянці топінамбур не може рости більш як п"ять років. Для садіння обирають середні бульби з вічками.
— Краще садити на ділянку, прикриту від вітру. Стебла високі, може поламати.
Із куща Тетяна збирає 1,5–2 кг урожаю.
Коментарі
1