четвер, 26 листопада 2009 18:39

Солодку бульбу копають перед морозом

На двох сотках дачної землі тернополянка 44-річна Тетяна Шпаровська вирощує топінамбур. У народі його називають земляною грушею, або солодкою картоплею.

— Збирати урожай топінамбура буду з першими морозами. Унікальність цієї рослини у тім, що у її бульбах замість крохмалю є інсулін й аскорбінова кислота. Бульби знижують рівень цукру в крові, зміцнюють імунітет, запобігають ожирінню. Вони є доброю профілактикою грипу, очищають організм од шлаків, виводять залишки ліків.

Із бульб Тетяна готує салати, робить маски для обличчя. Зі стебел і листя заварює чай, приймає ванни із настоєм.

— Відходів нема. Що не з"їдаємо, даю худобі. Молока від того більшає.

Рослина не вимагає особливого догляду, ґрунту чи поливання. Садять її на глибину не більше ніж 15 см. На одній ділянці топінамбур не може рости більш як п"ять років. Для садіння обирають середні бульби з вічками.

— Краще садити на ділянку, прикриту від вітру. Стебла високі, може поламати.

Із куща Тетяна збирає 1,5–2 кг урожаю.

Зараз ви читаєте новину «Солодку бульбу копають перед морозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути