
— Гібриди — схрещені сорти кількох культур, зараз у моді. Серед томатів їх є чи не найбільше, — каже столичний біолог Катерина Поліщук, 57 років. — Люди ганяються за новинками, вишукуючи смачніші сорти. Хоча суттєвої різниці між ними немає. В усіх томатів рожевих сортів — підвищений уміст цукрів, і вони солодші за звичайні.
Є сорти помідорів подібних до перцю, груші, сливи, банану, апельсину, хурми, ківі.
— Я вирощувала "шоколадні томати" з темно-коричневими плодами. Сорт називається Шоколадний смугастий. Коли плоди зелені, то нагадують кавунчики — світлі з темною смужкою. Як достигають — буріють, а смужки залишаються такого ж забарвлення. Тому мають шоколадний колір. Дають солодкі й великі плоди.
Ніна Бєлашко, 60 років, із Києва городину вирощує на дачі.
— Захоплююся незвичайними сортами. Садила оранжеві із зеленою смужкою. Хурма, Жовтий делікатес і Апельсин — м'ясисті, салатні. Сподобалися фіолетові, чорні — Синій дракон і Фіолетова фея. У них цікавий кисло-солодкий, злегка терпкий смак. Середньостиглі, стійкі до вірусів. Зрілі плоди мають забарвлення, як у баклажана. Всередині теж фіолетові.
Помідори не терплять протягів. Достигають за температури +22…25°С.
— Помітила, що зірвані зелені достигають швидше і краще, ніж на кущі. Червоніють за три дні, а не через шість.
— Цікавий ранній сорт італійських помідорів Брісколіно. Садила його на заготовку сушених, — говорить киянка Анжела Хоміна, 46 років. — Відмінно переносить стресові температури, не скидає зав'язь, не розтріскується. Томати можна збирати китицею. Мають насичений бордовий колір.
А ще зацікавив сорт білих томатів Великий пломбір. Плоди солодкі й незвично прозоро-білі. Їх можна споживати вагітним і хворим на алергію. Хочу спробувати ще Малахітову скриньку. Вони — зелені, теж позбавлені червоного пігменту, накопичують багато хлорофілу. Ароматні й солодкі.
Томати добре ростуть після часнику, капусти або огірків. Не варто садити після картоплі чи баклажанів.
Скоростиглі сорти не хворіють на фітофтору
— Коли погода влітку видається суха й помірна, то це добре для помідорів. Фітофтора не надокучатиме, — каже Катерина Поліщук, 57 років. — А як дощова та й із різкими перепадами, то на спеку, то на холод, — чим не обробляй, усе одно нападе. І врожай помідорів, огірків і перцю буде мізерний.
Радить садити сорти різного терміну дозрівання. Скоростиглі фітофтора не вражає. Бо встигають дозріти раніше, ніж грибок розповсюдиться. Може почорніти листя, а плоди залишаються здорові.
— Щоб зменшити ризик захворювань, обірвіть зайве листя. На кущі має бути 15–16 здорових листків. Так оголені знизу стебла краще провітрюються.
Коментарі