понеділок, 26 серпня 2019 06:00

Пустельна троянда росте на піску з цеглою

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.agrotorg.net
  Аденіум любить яскраве сонце та легку тінь. Цвіте все літо і до середини осені
Аденіум любить яскраве сонце та легку тінь. Цвіте все літо і до середини осені

— Посадила в горщику пустельну троянду. Це так називають аденіум, — розповідає Орислава Захарчук, 35 років, із Рівного. — Рослина ефектна, але має отруйний сік. До неї краще не підпускати дітей і тварин.

Аденіум — деревовидна рослина, що виростає не вище півметра. Хоча в дикій природі може бути й 8 м. Через товстий і покручений стовбур нагадує бонсай. Любить яскраве сонце та легку тінь. Тому сміливо можна ставити під прямі сонячні промені. Цвіте все літо і до середини осені. Молоді рослини переса­джує щороку, а дорослі — коли коріння не вміщається в горщик.

— Його форму змінюю залежно від віку рослини. Молодим потрібні високі та вузькі, бо тоді коріння наростає в глибину. А старшим — мілкі, але широкі, подібні до миски. Також мають бути обов'язково світлого кольору. Бо стоятимуть весь час на сонці, а в такій посудині коріння не буде паритися.

Змішує в рівних пропорціях землю з піском. Всипає по жмені деревного вугілля та битої цегли. Засипає в горщик, садить і поливає водою. Далі це робить по мірі підсихання ґрунту. Від рясного поливу корінь може загнити. Перед цвітінням рослину корисно обприскувати. А коли з'являться квіти, то теплий душ шкодить. Цвіт покривається плямами.

— При дефіциті води пустельна троянда не пропаде, бо має запас у стовбурі. Проте виглядатиме як товста пляшка з дрібним листям.

Підживлює з весни до осені раз на місяць. Для цього поливає мінеральними добривами для кімнатних квітучих рослин. Із листопада до березня починається період спокою. Ставить горщик у холоднішу кімнату. Найкраще з температурою +12...15°С. Тоді листя жовтіє та обпадає.

— Покручений стовбур із чудернацьким корінням формується з віком сам. Аби це сталося швидше, при пересадці піднімаю рослину над землею, щоб частина коренів була зверху. Його можна нахилити в потрібну сторону й засипати горщик землею. Із часом коріння товстішає, формуючи химерний стовбур.

Розмножує аденіум живцями з верхівки навесні та влітку. Їх розділяє на частини довжиною 15 см, посипає зрізи деревним вугіллям і підсушує. Садить у ґрунт, як і при пересадці. За місяць живці приживаються.

Зараз ви читаєте новину «Пустельна троянда росте на піску з цеглою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути