
У листопаді власники свиноматок розпродують молодняк на відгодівлю. У цей час 38-річний ветеринар Іон Морару радить відбирати з поросят самиць для розплоду.
— Кращі завжди ті поросятка, які смокчуть льоху за соски ближче до голови, а не хвоста. З таких вибирають майбутніх свиноматок, — каже.
У селі Вища Дубечня Вишгородського району на Київщині має власну ферму. Автор наукових статей та книжок про ефективне свинарство. Працював на фермах Італії, Іспанії.
— Мої поради щодо селекції — для міні-ферм на кілька десятків голів. Такі тримають пару льох і продають молодняк, трохи відгодовують самі. Вивозять м'ясо на місцевий базар чи здають заготівельникам. Це так, пару копійок нажити. Якщо робити на свинях бізнес, треба мати найменше 120 свиноматок. У рік відгодуєте більше двох тисяч тварин. Тоді можна зайняти нішу в м'ясному бізнесі. На таких свинокомплексах є ветеринар, селекція, складають раціон. У домашньому господарстві все простіше, але теж треба дбати про відбір породи.
Радить відбирати самиць ще й за кількістю сосків. Їх має бути не менше 14. У 35 днів льоха має важити понад 8 кг. У сім місяців — біля 120. Найкраще злучати з кнуром трохи старшу свиню до 140 кг, щоб мала силу виносити й вигодувати приплід.
— Покривають не в першу, а в другу, а то й третю охоту. Якщо свиноматку купили, перевезли, то вона переживає стрес. Це відіб'ється на поросятах. Найкраща порода для присадибного господарства — українська Велика біла. Крупна, чисто-білого окрасу. За кордоном її чомусь називають йоркширською. Треба відбирати тварину без плям, обвислих вух.
У цієї породи добре розвинуті материнські якості. В одному опоросі може давати 15–17 поросят. Оптимально — 12, тоді їх добре вигодовує.
— Поросят має бути не менше семи. Інакше свиноматка хвора, стара, мала понад п'ять опоросів або її неправильно утримують.
Молодняк Великої білої швидко дає приріст. У 20 днів важить по 5 кг і починає їсти корм.
— Ідеально для розведення, щоб мама була з двох порід, наприклад, Велика біла і Ландрас. А тато — третьої. Може бути Дюрок чи П'єтрен. Тоді поросятка менше хворіють.
Не радить шукати м'ясні породи свиней, бо вибагливі, їх важче утримувати. Кількість сала й м'яса краще регулювати кормом і терміном відгодівлі.
— Виросло до 90–95 кіло, а далі кладе сало. Є попит на сало — годуємо ще. Нема — зарізали. Годувати довше за півроку поросят, яких купили місячними, нема сенсу. Корми йдуть у сало, якою б не була порода.
Дюрок і П'єтрен найменш плодючі
— Свиня породи П'єтрен з виду гарна, мускулиста, м'ясна, однак потомство росте сальним. Має слабкі материнські якості. У приплоді вісім поросят, але свиноматка вигодовує лише 5–6, бо в неї мало молока, — розповідає Іон Морару. — П'єтрен — найкраща порода для схрещування по батьківській лінії. Тоді молодняк м'ясистий. Парують із Великою білою й Ландрасом.
Ландрас у туші має багато пісного м'яса. Свиноматки плодовиті й молочні, молодняк швидко росте. Це такі білі довгі свині, вуха нависають на очі.
— Погано плодяться й льохи породи Дюрок — не більше восьми поросят. Це руді свині. Їх вивели в США. Добре пасуться, але хворобливі. Їх теж беруть для схрещування з Великою білою.
Схрещують із Великою білою також кнурів Макстер. Це м'ясна порода, виведена у Франції. Але через слабке серце кнур довго не живе.
8 мільйонів свиней зараз в Україні. Промислово їх вирощують 5–7 потужних підприємств. 45% вигодовують у приватних господарствах. Виробництво свинини в країні за останні 20 років зменшилося на дві третини.
Коментарі