Ексклюзиви
Понеділок, 21 жовтня 2013 00:15

Польську картоплю не їсть колорадський жук

Автор: ФОТО: Таїса ОЛІЙНИК
  У лабораторії мі­­ря­ють довжину кар­топлі. Меншу 10 сантиметрів бракують
У лабораторії мі­­ря­ють довжину кар­топлі. Меншу 10 сантиметрів бракують

—?У нас найкраще в світі місце для картоплі. Гляньте, кожна не менше ніж 300 грамів, — говорить польський фермер 35-річний Ярослав Ванькович. Він у білій сорочці, говорить гарною англійською. Показує поля підприємства "Фарм фрайтс Поланд". — Їй тут не жарко і не холодно, бо море близько.

Каже, картопля на польському Помор'ї поблизу міста Леборк росте сама. Вітри з Балтики здувають комах. Ґрунт пухкий, але кам'янистий.

—?Починали з того, що прибрали камені з поля, — Ванькович обводить довкола рукою. — Просіяли землю голландським комбайном-декаменізатором. Він ще й розпушує ґрунт. Тепер перед кожною посадкою очищуємо поля. Маленькі камінці можна залишити.

На комп'ютері розробляють схему посадки. Ставлять програму на трактор. GPS-навігатор відміряє по 90 см між рядками та глибину посадки. Так само розбризкують добрива. Система поливу закопана на 60 см. Аби втримати воду, між рядками що 40 см роблять ямки. Датчики міряють вологість повітря, при зависокій полив припиняється.

—?Від грибків та фітофтори обробляємо картоплю перед садінням. Колорадський жук для нас — не проблема. Тут йому холодно, морські вітри видувають із поля. Якщо і трапляється, знищуємо личинки ще в землі. Ховрахів відлякує система електродротів під безпечною для них напругою.

Ферма вирощує картоплю сортів Інноватор і Рассет бурбон із великими довгими клубнями. Їх розробили голландці для картоплі фрі.

—?Українська картопля нам не підходить, — каже 43-річний Андрій Мугуєв, директор з організації поставок "Макдональдз Юкрейн Лтд". — У нас ­люблять розваристу. У ній багато крохмалю, не тримає форму. Ринок збуту в Україні замалий для такого заводу. Тому замовляємо в Польщі.

Ванькович викопує один із кущів картоплі. Під ним — 15 бульб. На фрі йде не менша 10 см завдовжки. Дрібна йде на крохмаль чи спирт. На посадку відбирає більшу. Така коштує втричі дорожче звичайної.

Викопує їх комбайн, зберігають бульби у сховищі при +8°C. Їх є два, по 12 т кожне. На фабриці її досліджують, чи не має чорних цяток. За брак фермер отримує штрафні бали. Коли їх забагато, фабрика відмовляється від співпраці.

—?Щоб не виснажувати ґрунт, картоплю на одному полі садять раз на чотири роки. Схема така: картопля —ріпак — озима пшениця — ріпак — картопля.

200 тисяч тонн карто­п­лі щороку ви­ро­­щу­ють на 5 га. 25 років тому тут було занедбане колгоспне поле. Сьогодні підприємство експортує картоплю фрі до 12 країн Євро­пи, зокрема в Україну на замовлення компанії "Макдональдз".

Картоплю фрі чистять парою

Картоплю фрі виробляють на заводі в Леборку. Весь процес від поставки до завантаження напівфабрикату в пакетах на склад автоматичний і займає 2 год.

—?Маленьку відсіюють через решітку. Оператор вибирає зайві предмети, — менеджер із розвитку та досліджень Болеслав Харакевіч показує каміння, залізні замки та ланцюги. Каже, якось були дві гранати часів Другої світової. — Відібрана йде на конвеєр.

Картоплю ополіскують у сольовій ванні і чистять. Для цього 25 с обдають парою під високим тиском. Різні ножі нарізують бульби прямо, хвилясто та по-селянськи — шматочками. Оптична машина видаляє плоди з чорними цятками. Бульби бланшують у гарячій воді й опускають у холодну. Висушують і смажать. Заморожують до –12°C. У ресторані напівфабрикат занурюють на 3 хв. у киплячу олію.

Зараз ви читаєте новину «Польську картоплю не їсть колорадський жук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 198
Голосування Який результат покаже збірна України з футболу на Євро-2020/21?
  • 1) не вийде з групи
  • 2) дійде до 1/8 фіналу
  • 3) дійде до 1/4 фіналу
  • 4) дійде до 1/2 фіналу
  • 5) дійде до фіналу
  • 6) виграє турнір
Переглянути