понеділок, 14 жовтня 2019 07:45

Подільські хризантеми цвітуть до морозів

Автор: Катерина Романчук
  Подільські хризантеми — дворічні рослини. Для  розмноження не підходять. Вони гібриди й не здатні давати потомство
Подільські хризантеми — дворічні рослини. Для розмноження не підходять. Вони гібриди й не здатні давати потомство

— Вибрала пухнасті кущі хризантем, а вони ­погоріли. Виставила їх у горщиках на веранду й рослини ­голови поопускали. Потім листки вкрилися плямами і засохли. А я так старалася захистити їх від протягів. Позакривала форточки, виставила на сонце і часто поливала, — розповідає Євдокія Маслюк, 55 років, із села Залужне Локачинського району Волинської області.

— Хризантеми у горщику не вимагають особливого догляду, але потрібно стежити за температурою повітря. В задусі вони починають чахнути і в'янути на очах, — каже 31-річна Ірина Москаленко, майстер з озеленення підприємства "Київзеленбуд". — Ми відмовилися від голландських хризантем, бо вимерзають. Тепер висаджуємо здебільшого подільські. Ті краще приживаються.

Ці хризантеми цвітуть до морозів. Їх можна залишити в горщику чи пересадити у квітник.

— Легше посадити у квітник чи на клумбу, ніж експериментувати над рослинами. Наприклад, стебла зрізують, пересаджують у більший горщик і ставлять у кімнаті. Вносять добриво і чекають відродження. Рослина дійсно після перерви пустить паростки і зацвіте. Але такий метод виснажує кущ. Йому потрібен період спокою. Інакше не буде надії на весняне відродження і дальший ріст.

Восени хризантеми періодично підживлює калієм і фосфором для пишного цвітіння. Перецвілі квіти зриває для наростання бутонів. Якщо їх вже немає, а стебла хиляться по сторонах, треба переводити рослину на зимівлю. Обрізати гілки на висоті 10 см над землею. Інакше навесні хризантема переродиться в кущ без цвіту. Треба засипати тирсою та сухим листям для утеплення. Або можна пересадити обрізані кущі в горщики і поставити в темне прохолодне місце. Навесні хризантема має випустити нові пагони.

— Не треба нічим накривати горщик. Це викличе появу грибків, — додає Москаленко.

Хризантеми в горщиках не годяться для розмноження. Вони гібриди й не здатні давати потомство.

Земля в горщику має бути волога, але не закисша

— Хризантеми треба вибирати за листям. Якщо воно підсохле й кущ підпатраний — із нього толку не буде, — пояснює спеціаліст Ірина Москаленко. — Зав'яне ще до пересадки у квітник. Тоді вже чим його не підливай, рослина не оживе.

Кущ повинен бути здоровий, міцний. Листя без жовтих плям, зелене, не мляве. Земля в горщику — волога, але не закисша. Якщо кущ тримає форму, а стебла міцні — великий плюс. Наявність квітів, є доказом правдивості саме цього сорту. Якщо має зів'ялий цвіт, то це ранній сорт, який швидко відцвітає. Він перший починає готуватися до зими.

Зараз ви читаєте новину «Подільські хризантеми цвітуть до морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути