понеділок, 05 серпня 2013 07:45

Під час спеки під дерева наливають 50 літрів води

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Поїлки для рослин змайстрував із пластикових пляшок черкасець Микола Білик. Укопує їх за 30-40 сантиметрів від куща
Поїлки для рослин змайстрував із пластикових пляшок черкасець Микола Білик. Укопує їх за 30-40 сантиметрів від куща

— Місяць без дощу в серпні — й дерева скинуть рясні врожаї. Під кожне треба виливати мінімум п'ять відер води. У кого сад великий, треба ставити поїлки, — каже черкасець 43-річний Микола Білик.

Навесні посадив кілька кущів винограду, десяток яблунь і груш. У його оселі немає центрального водогону, у криниці води вистачає лише для хатніх потреб. Тому з пластикових пляшок змайстрував поїлки для рослин.

— Агрономи радять під час посухи два-три рази на місяць виливати під кожне дерево 50-60 літрів. Якщо врожай рясний, то й 100 не завадить. Треба рідко лити, але рясно, щоб волога дійшла до коріння на глибині півметра.

Для цього господар за 30-40 см від куща вкопав пляшку з обрізаним денцем на глибину 20 см. Наливає воду. За добу земля її вбирає.

— Під більші дерева пляшки не вистачить, бо треба воду подавати на глибину 40 сантиметрів. Під яблуні вкопую шматки старих товстих труб. Можна поліетиленові для каналізації.

Таке поливання не лише економить воду, а й запобігає псуванню верхнього шару ґрунту, каже 60-річний агроном Володимир Тарасенко.

— Інакше слід просапувати навколо дерева. Я в себе півгороду заставив пластиковими пляшками — під кавуни, дині, капусту, перець.

Радить у воду для поливу додавати сечовину.

— Часто за рясного врожаю на деревах чи винограді листя стає світло-зелене. Це ознака, що бракує азоту. Рослина може скидати плоди. На відро даю склянку сечовини. Але ефективніше обприскати листя. Тоді сечовину дають у пропорції 50-60 грамів на 10 літрів води.

Зараз ви читаєте новину «Під час спеки під дерева наливають 50 літрів води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути