Відро попелу щотижня висипає в курнику Надія Соколова, 56 років, із села Семирічка Гайсинського району на Вінниччині.
— Зиму сидять закриті, мало виходять на вулицю, бо холодно й нема, де дертися. На весну їм не вистачає кальцію, піску. Починають прокльовувати й випивати яйця. Обдзьобують стіни в курнику. Тільки таке починається, висипаю попіл. Кури його деруть, їдять, купаються в ньому.
Попіл діє як дезінфікувальний засіб. Набивається між пір'я. Від нього гинуть курячі воші. Якщо птиця заражена ними, стає пригнічена, хворіє.
— З літа сушу курям віники жалкої кропиви, акації. Даю взимку, щоб не бракувало вітамінів. Зараз краще їдять варену картоплю, запарену дерть, якщо домішати сухий цвіт акації.
Курям, гусям й іншій птиці можна дати також обсипане насіння та листя конюшини, люцерни. Таке зазвичай є після сіна на горищі. Худоба до весни його з'їдає, а все, що обтрусилося, добре скльовують кури.
Коментарі