понеділок, 18 листопада 2019 07:36

Пеньки отруюють землю

Автор: www.prom.ua
  Для оновлення дерева обрізують. Видаляють старі гілки, залишають молоді
Для оновлення дерева обрізують. Видаляють старі гілки, залишають молоді

— Без реанімації сад не даватиме врожаю. Сигналом до омолодження є припинення росту дерев, — розповідає Іван Мирончук, 50 років, кандидат біологічних наук з Коломиї Івано-Франківської області. — Кора — не індикатор віку. Скоріше сортова особливість. У молодого дерева буває стовбур пошарпаний. Проте це не заважає йому щедро родити.

Для оновлення дерева обрізують. Видаляють старі гілки, залишаючи молоді — однорічні. В регіонах, де рано настають морози, це краще відкласти до весни. Після осінньої обрізки підживлюють дерева суперфосфатом.

— Він повільно розчиняється і поволі проникає в деревину. Калій та азот не підійдуть для осені, бо стимулюють ріст пагонів. Суперфосфат має потрапити прямо під корінь. Тому краще сипнути під стовбур жменю нітроамофоски й полити водою.

Сонячні опіки й глибокі тріщини на стовбурі свідчать, що дерева не вдасться реанімувати. У них приглушені процеси відновлення, і замазки не допоможуть. Треба спиляти стовбур і викорчувати корінь.

— Часом люди купують будинок зі старим садом. Якщо й зрізують дерева, пеньки залишають. Ставлять на них садових гномів. Такий декор дорого обходиться. Невикорчувані пеньки отруюють землю і притупляють ріст молодих дерев. Найшкідливіші — яблуневі. Хоча й вишні та сливи не варто залишати на ділянці.

Щоб пеньок швидше пере­гнив, його розбивають сокирою й посипають аміачною селітрою.

— Не вирубую дерева в садку, хоч які старі. Я їх живцюю. На третину підрубую стовбур біля коріння. Ставлю туди живця й мащу глиною, — ділиться Олександр Тараненко, 36 років, із села Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області. — Маю шість оновлених дерев. По дві груші, яблуні та вишні. Якщо стовбур великий, на один пеньок можна вмістити два-три сорти. За рік-два живець приживеться і можна буде зрізати старе дерево.

Вишні лікують з осені

— Восени треба не тільки побілити, а й полікувати кісточкові дерева від кокомікозу. Це грибок, який в'їдається в кору. Від нього не закладаються бруньки наступного врожаю, — застерігає Іван Мирончук. — Вишні, персики й абрикоси вимерзають. Якщо й перезимують, дадуть менший врожай.

Від кокомікозу дерева обробляють восени бордоською рідиною. Розчиняють в 5 л дощової води 300 г мідного купоросу. Окремо такою ж кількістю води заливають 400 г свіжогашеного вапна. Додають розведений купорос. Перемішують, щоб вийшла блакитна рідина.

Зараз ви читаєте новину «Пеньки отруюють землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути