Ексклюзиви
понеділок, 29 червня 2020 07:41

Ожиномалину розмножують верхівками

Автор: ZELENO.IN.UA
  Сорт Тайбері стійкий до хвороб і шкідників. Плодоносить місяць.  Ягоди виростають до 10 грамів. Дозрівають у другій половині серпня
Сорт Тайбері стійкий до хвороб і шкідників. Плодоносить місяць. Ягоди виростають до 10 грамів. Дозрівають у другій половині серпня

— Ягоди вирощую понад 10 років. Мусив розширити набір сортів через зміну клімату. Традиційні не дають колишнього врожаю. Перейшов на гібриди. Вирощую ожиномалину. Саджанець коштує від 60 гривень. Це на третину дорожче від звичайних сортів. Але ягоди затребувані, як лохина, — розповідає Дмитро Євдокимов, 36 років, із села Шевченкове Кілійського району Одеської області.

Гібрид невибагливий у вирощуванні. Має великі солодкі ягоди. Тверді, тому зручно перевозити.

— Ожиномалина — не зовсім новий гібрид, — продовжує. — Де­які сорти малини, з ягодами понад 5 грамів, теж схрещені з ожиною. Наприклад, Міраж і Таганка мають її ген, але не вважаються гібридами.

У червні ожиномалину зручно розмножувати верхівками. При­гнути їх навколо куща, присипати землею й полити. На місці бруньок гілля пускає коріння. Тижнів за два пагони треба відрізати й висадити на новому місці.

— Щойно починає рости зав'язь на ожиномалині, підживлюю азотними добривами. Вони додають сили пагонам, — розповідає Наталія Шестак, 60 років, із села Шпендівка Кагарлицького району Київської області. — У відрі води розчиняю столову ложку з чвертю. Поливаю таким розчином раз на сезон. Ллю прямо на мульчу. Можна взяти коров'як — розвести один до 10 з водою. Якщо свіжий курячий послід, то концентрацію треба зменшити вдвічі. Літр посліду на 20 літрів води. Добре росте зав'язь на деревному попелі. Склянку розводять у відрі води. Все разом із мульчею перегниває.

Ліаноподібні сорти Тайбері й Техас виростають до 3 м. Улітку прив'язує гілки до опори, на зиму пригинає до землі. Кущі дають подовгувасті ягоди, як на ожині, але малинового кольору. Дозрівають у другій половині серпня. Плодоносять місяць. Смаком нагадують вишню і гранат. У м'якоті є дрібні кісточки, що майже непомітні в роті. Зібраний урожай у прохолодному місці може зберігатися до тижня.

Популярне останніми роками малинове дерево — високий кущ зі здерев'янілими пагонами. Його формують обрізуванням.

Видаляють гілки, що відплодоносили, а верхівки молодих пагонів прищипують. Тоді починається швидкий ріст бічних. Так вирощують штамбові сорти малини Таруса й Казка. З однієї рослини збирають 5 кг ­плодів.

— Маю подібний сорт Геркулес. Виростає теж високий, мало колючок. Легко збирати ягоди, бо тримаються купи, — додає Наталія Шестак.

Зараз ви читаєте новину «Ожиномалину розмножують верхівками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути