
— Є часничниця, одночасно й для горіхів приспособлена. На одній ручці лунка для горіха, на іншій — металевий стержень. У лунку треба покласти горіх. Стержень від натиску руки роздушує шкаралупу. Але більші горіхи в лунці не тримаються, а доки роздушиш, руки німіють. Легше бити молотком,— розказує Валентина Фіоктістова, 56 років, із райцентру Гайсин на Вінниччині.
Лущить горіхи на шийці пляшки від шампанського. Кладе горіх гострим боком угору.
— Тупа сторона ширша. Краще тримається на шийці. Як покладеш гострою, тоншою донизу, то трісне й посиплеться в пляшку. А так стоїть після удару молотком увесь розтрісканий, а ядро ціле.
Ніж чи викрутку радить вставляти з товщого боку плоду. Там є дірка від хвостика. Провертає по колу, й шкаралупа розкривається.
— Погано, що більшість горіхів розпадаються на дві половинки. Кожну мусиш розбивати молотком. Цілих половинок чи четвертинок ядра майже немає. Чула, заливають плоди окропом, накривають і за півгодини дістають. Просушують, і бити легко. Я сушу в духовці. Шкаралупа розколюється — тільки торкнись, ядро не замокає. Але треба вгадати. Раз перетримала й присмалила. Більше 10 хвилин не можна.
Якщо оболонка товста, з глибокими виїмками, спосіб не допоможе. Такі плоди можна розтрощити лише молотком.
— Занадто міцні краще не купувати. Попросіть продавця розколоти горіх і дивіться, чи тонка шкаралупа. Беріть із найтоншою й гладенькою. Такі горіхи світлі, гарно обчищені й просушені. У мокрих може бути поцвіле ядро. Вони важчі, якщо купувати на кілограми.
Шкаралупою чистять камін і парять ноги
— Бабці ніколи не викидали перетинки з горіхів, шкаралупу. Парили в ній ноги,— розказує столичний фітотерапевт Олена Світко, 57 років. — Помагало, якщо боліли, крутили. У шкаралупі багато йоду.
Перетинки радить скласти в скляну пляшку чи банку й залити горілкою, а краще коньяком. Настояти в темному місці 21 день і пити по чайній ложці двічі на день. Це покращує пам'ять, чистить судини, допомагає при хворобах шлунка, щитовидки. Усуває пронос.
Шкаралупу горіхів добре вкинути на жар у грубку чи камін. Від горіхів немає сажі. Але коли вони горять, прочищають забиті димарі. Сажа вилітає на вулицю через комин клоччями. Не можна кидати багато чи закривати дверцята грубки. Шкаралупа дає багато жару і газу. Може розірвати стіну пічки.
Коментарі