понеділок, 15 січня 2018 07:10

Горіх пекан родить на восьмий рік

Автор: www.FOODANDHEALTH.RU
  Горіхи пекан зовні схожі на волоські, але з гострішим кінцем. Нагадують оливки, за це дерево називають оливковим горіхом. Дозрівають наприкінці вересня
Горіхи пекан зовні схожі на волоські, але з гострішим кінцем. Нагадують оливки, за це дерево називають оливковим горіхом. Дозрівають наприкінці вересня

— Саджанець пекана подарувала двоюрідна сестра з Америки. Знає мою любов до екзотики. Я ківі надворі почав вирощувати ще тоді, коли ніхто не уявляв його в нашому кліматі, — говорить Олександр Дицевич, 56 років, із міста Чигирин Черкаської області. — Цей горіх цінують за калорійність плодів і міцність деревини. За нею в кілька разів перевершує дуб. Меблі з пекана довговічні.

Вирощує сорти Успіх та Індіана. Дерева заввишки до 50 метрів. Цвітуть із травня до червня.

— Щоб урожай горіхів радував, треба садити близько чоловічі й жіночі дерева. В чоловічих квітки продовгасті, як сережки, а жіночі — зібрані в суцвіття-колоски по 10 штук у кожному.

Плоди зовні схожі на волоські, але з гострішим кінцем. Нагадують оливки, за це дерево називають оливковим горіхом. Шкаралупа гладка, тонка, перегородок усередині немає. Плоди завдовжки до 8 см, завширшки — 3 см. Дозрівають наприкінці вересня.

— Садити можна горіхи чи саджанці. Останнім способом надійніше, адже деревце краще приживається і швидше починає родити. Але горіхи легше дістати. Можна купити в магазині, замочити на три дні у воді й закопати під зиму в ямку глибиною 6 сантиметрів. Зверху присипати піском і компостом. Найкраще — в січні.

У квітні викопує горіхи й кладе на два дні у воду. На сонячній ділянці викопує ямки глибиною 10 см на відстані не менше 1 м. Розкладає горіхи й загортає землею. Через місяць з'являються проростки. Такі дерева починають родити на 8–10 рік.

— Не лякайтеся, що в перші роки деревце росте дуже повільно. Думав пересадити, але дав йому шанс і тепер збираю по кілька відер горіхів. Після п'яти років погнало вверх. Пекану треба був час, аби корінь виріс і зміцнів.

За рік дерева виростають на 20–30 см.

— Щоб мало сили родити, підживлюю двічі на рік. Весною поливаю азотними добривами, а восени — фосфорними й калійними. Так закладається кращий врожай.

Зараз ви читаєте новину «Горіх пекан родить на восьмий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути