Що частіше зривати огірки й кабачки, то більше зав'язується плодів. Агроном і селекціонер із села Крикливець Козятинського району Вінниччини 65-річний Микола Завальний пояснює це самозбереженням рослин.
— Огірки, кабачки й інша городина, що розмножується насінням, відтворюють зірвані плоди щоразу. Тому, якщо вибирати їх щодня, це може збільшити врожай до п'яти разів,— каже.
Великі плоди, вчасно не зірвані, витягують соки з рослини. Тоді молода зав'язь утворюється повільніше. На насіння залишають один із перших найсильніших плодів на одному-двох стеблах.
— Кавуни, дині, гарбузи дозрівають довго, щодня не вибереш. У них довгі батоги. Якщо господар хоче, щоб плоди були крупні, врубують бічні відрости, на яких немає зав'язі. Тоді рослина працює не на зайве листя, а на плоди.
Також можна вкоротити пагони із плодами, залишаючи на них три-чотири листки після плоду.
Коментарі