четвер, 23 липня 2009 17:49

Огірки від грибка обробляють тричі

У липні огірки уражає несправжня борошниста роса. Городники називають хворобу пероноспороз, за назвою грибка-збудника. На листі огірків з"являються світлі плями, згодом буріють. Але дірок, як при борошнистій росі, може не бути.

— Найсприятливіші умови для розвитку несправжньої борошнистої роси — висока вологість, помірна температура від 18 до 22 градусів, — каже Валентина Сергієнко, 55 років, з Інституту захисту рослин. — Для розвитку грибкового захворювання вистачає різкого перепаду між денною і нічною температурами, коли на листі з"являється роса.

Вона радить висаджувати гібриди огірків, стійкі до грибка. Найкраще підходять ранній Сквирський, середньоранній Далекосхідний і пізньостиглий Фенікс. Голландські гібриди Аякс і Паркер визрівають до появи збудника.

Для боротьби з хворобою рядки обприскують фунгіцидами: "Ридоміл Голд", "Курзат", "Квадріс". Останній засіб має короткий термін очікування, тому збирати врожай можна через п"ять днів після застосування.

— Обробляти ділянку бажано тричі за сезон через кожні 10–14 днів. Перед тим потрібно зібрати всі достиглі плоди.

Огірки можна обприскати біопрепаратами, наприклад, вітчизняним "Гаупсином". Але його потрібно застосовувати частіше, що п"ять–сім днів.

Зараз ви читаєте новину «Огірки від грибка обробляють тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути