пʼятниця, 20 травня 2011 09:15

Огірки краще ростуть на городі після картоплі

25–27 травня садить огірки агроном Любов Патрикеєва із селища Макошине Менського району на Чернігівщині. Насіння обирає голландських сортів Сатіна, Аякс, Караоке та Кібрія. Урожай збирає у серпні, здає на місцевий консервний завод.

— Раніше сіяли огірки на Григорія, 6 травня. Вважали, що земля достатньо прогріта й загроза заморозків позаду. Але огірки й пізніше добре ростуть, — каже. — На заводі вимагають висаджувати огірки в ряд. Відстань між рядами має бути 2,5 метра, між рослинами — 30 сантиметрів. А я торік відступила від інструкції й насадила квадратно-гніздовим способом. Шість стебел росли кущем навколо закопаної 1,5-літрової пластикової пляшки без дна. Через цю пляшку можна навіть серед дня поливати рослини й підживлювати.

Любов Патрикеєва радить щороку садити огірки на іншій грядці. Добре, якщо на ній росла картопля.

— Перед посадкою підгноюю землю, орю. Заволочую кілька разів граблями, щоб утримати в ґрунті вологу та збити бур'яни. І чекаю часу на висаджування.

Коли огірки починають цвісти, їх підживлюють. На 10 л води додають дві сірникові коробки аміачної селітри. У кожну пляшку заливають по літру розчину. Можна підживлювати і сухим добривом. Щоб рослини не згоріли, за 10 см від рядка риють рівчак, по ньому розтрушують селітру. Гранули сиплють трохи густіше, ніж при саджанні бурякового насіння.

Урожай збирають через день.

— Можна й щодня. Швидше зав'язуватимуться нові плоди. Рідше збирати не можна, тоді огірки переростають й рослина кидає всі соки на дозрівання насіння. Урожайність від того зменшується.

Щоб збільшити урожайність, рослини підв'язують. Овочі можуть плестися на магазинну зелену сітку або на "шпалери". Їх роблять зазвичай з дроту.

Петро Бур із Макошиного для огірків наплів сіток із капронового шнура. Однієї бухти вистачило на вісім сіток заввишки 1,8 м та завдовжки по 37 м. Цього досить, щоб отримати урожай з однієї тисячі насінин. Сітки ставить рядами кожні 1,5 м.

— Я сам не вмів плести, — каже Петро. — Пішов до сусіда-рибака, той показав. Тож зимою, коли робить нічого, плів перед телевізором. За вечір проплітав по 5–6 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Огірки краще ростуть на городі після картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути