
Березень — провісник весни. Розпочинаються роботи в саду й на городі. Якщо не встигли восени, треба видалити старі пагони порічок, малини, смородини. Для утворення відсадків слід пригнути гілки аґрусу, смородини, порічок і присипати землею.
Також обрізають дерева, щоб не було загущення. Видаляють засохлі, пошкоджені гілки та ті, що ростуть усередину крони. Це слід зробити до набрякання бруньок. Зрізи змащують олійною фарбою або садовим варом.
Готують ґрунт для грядок. Першими сіють морозостійкі культури — салат, петрушку, моркву, шпинат, щавель. Наприкінці місяця у відкритий ґрунт висівають горох. Починає проростати при +1…2°С, сходи можуть витримати -5…6°С.
Горох — цінний попередник для інших культур. Його корені містять бульбочкові бактерії, здатні накопичувати азот.
У неопалюваних теплицях сіють ранню редиску. На розсаду — середні і пізні сорти.
На розсаду також висівають дельфініуми, сальвії, петунії. Бульби жоржин можна пророщувати в третій декаді березня. Їх розкладають у ящики і пересипають тирсою, торфом. Виставляють у світлі приміщення з температурою +18…20°С. Через три тижні на бульбах видно бруньки.
Коментарі