Ексклюзиви
четвер, 13 липня 2006 19:13

Добре политий перець не чорнітиме

53-річний киянин Павло Губань вирощує солодкий перець на великій грядці біля приватного будинку на масиві "Вишеньки", що біля метро Славутич. Насіння висіває ще в кінці січня. Вважає, що гарна розсада дасть добрий урожай. Але влітку Губань теж ретельно доглядає перець.

— Зараз перець треба підживити. "Гумісолом" чи будь-яким комплексним добривом з мікроелементами, — радить городник. — Коли рослини стали 20–25 см заввишки, потрібно видалити верхівку головного стебла. Це допоможе сформувати гарний родючий кущ.

Після такої "стрижки" перець починає активно розвивати бокові гілочки. Але залишити потрібно чотири чи п"ять нових пагонів.

— Якщо на плодах з"явилися брунатно-сірі цятки, які потім позападають і покриються гниллю, — рослинці не вистачає вологи. Перець потрібно вчасно і багато поливати, — ділиться Павло Васильович.

Коли спекотно й сиро, чоловік пасинкує (обриває) нижні листочки. А в теплу, але суху погоду навпаки — їх не чіпає. Під час посушливих днів нижні листки зберігатимуть вологу в землі і не дадуть перцю загинути.

— Може, зараз піклуватися про це трохи й запізно, але наступного року всім раджу захистити грядки від вітру високими рослинами. Висадити хоча б з північної сторони кукурудзу, — радить Губань.

У теплу й суху погоду перець не пасинкують

35-річна сумчанка Ірина Голубєва має земельну діляночку за містом. З-поміж усієї городини найбільше уваги приділяє саме перцю. Жінка зриває першу перчину, щойно вона виростає до величини мізинця. Каже, рослина надто багато сил віддає першому плодові.

— Щоб перчини швидше достигали, на маленькому кущику не слід лишати всі плоди, що зав"язалися. Залиште не більше десяти. Всі інші пообривайте, бо вони самі не достигнуть й іншим не дадуть. Якщо зостануться всі — матимете багато, але маленьких. А хочете великі та соковиті — залишайте п"ять, — каже Ірина.

А пасинкує перець вона за іншою теорією: тільки високорослі та пізні гібриди. Вони занадто заростають непотрібними гілочками, які забирають багато соків. Урожаю з цих пагонів не дочекаєшся.

В Інституті південного овочівництва та баштанництва, що в Голій Пристані на Херсонщині, про пасинкування кажуть: парниковий перець обов"язково треба пасинкувати, а у відкритому ґрунті зайві пагони не обривають.

— Хоча при бажанні отримати ранній урожай пасинкування дуже допоможе, — каже завідувач лабораторії селекції овочевих культур Олег Холодняк, 40 років.

Поливайте грядку кропивою

Щороку киянка Валентина Франтова, 41 рік, збирає великий урожай перцю. Вистачає і сім"ї, і друзям та знайомим.
— Ніякого секрету вирощування у мене немає. Поливаю кущі раз на тиждень підігрітою водою, в яку додаю трохи настою кропиви, — розповідає жінка. — Але не треба зловживати підживленням та поливом: тоді перець скидає цвіт і зав"язь.

Корисніший за цитрусові

Перець містить ушестеро більше аскорбінової кислоти, ніж цитрусові. У ньому є вітаміни В1, В2, Е, РР, солі кальцію, калію, магнію та заліза. Перець завезли з Центральної та Південної Америки. На наші землі він спочатку потрапив як лікарська рослина. Корисний при недокрів"ї, авітамінозі та безсонні.

Зараз ви читаєте новину «Добре политий перець не чорнітиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути