— Більшість насіння дерев має тверду оболонку. Щоб зерня проросло швидше, перед посадкою його треба замочити, — каже киянка Марія Карко, 50 років.
— На початку лютого насіння кладу в склянку з водою. Ті, що спливають, викидаю. Зернята яблуні та груші замочую на дві доби, кісточки персиків і слив — на чотири. Воду змінюю кожного дня. Потім її зціджую, а насіння зсипаю в ящик. Змішую з піском чи торфом у пропорції один до двох, трохи поливаю.
Ящики слід зберігати в підвалі при температурі не більш як +5°С, доки зернята не проростуть. Раз на тиждень усе перемішують. Вишня дає росток за п'ять місяців, слива — за чотири, яблуня — за три.
— Якщо насіння не загартувати, воно зійде не раніше, як за три роки. Можна його також замочити на три доби, а потім висипати в подвійній поліетиленовий кульок і зав'язати. Покласти в холодильник, доки не проросте.
Коментарі