Ексклюзиви
четвер, 13 квітня 2006 17:54

Найбезпечніші добрива

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Приватний підприємець з Києва Віталій Русан на виставці ”Саджанці-2006” пропонує 10 урожайних сортів картоплі
Приватний підприємець з Києва Віталій Русан на виставці ”Саджанці-2006” пропонує 10 урожайних сортів картоплі

Навесні саме час підживити землю. Серед мінеральних добрив краще обирати ті, котрі містять менше хлору. Забагато "підживлювачів" може нашкодити і рослині, і людині.

— Кожна культура вимагає "свого" ґрунту. Тому треба вносити добрива для конкретних культур, а не в землю загалом, — пояснює агроном-консультант, директор  магазину "Зелений світ" Олена Ющенко, 35 років. — Щоб добре росло, додавайте добрива, в яких більше азоту, а для коренів і гілочок — фосфор-калійні. Вони також допомагають овочам накопичувати цукор і аскорбінову кислоту (вітамін С).

Вносити добрива треба залежно від кислотності ґрунту. Визначити її можна по бур"янах. На кислих землях гарно росте дикий щавель і польовий хвощ. Якщо ґрунт кислий, його необхідно розкисляти: вносити негашене вапно. Але краще натуральне  добриво "Цеолорг". До його складу входять курячий послід та цеоліти Закарпаття. Вони мають унікальну властивість "всмоктувати" радіонукліди та сполуки, що не засвоюються рослинами.

— Ранньою весною розсипте "Цеолорг" на переорану землю і трохи пригребіть граблями. У суху погоду — полийте. Таку "підкормку" треба вносити всього раз на три роки. Цього достатньо, щоб розкислити землю, — каже агроном.

"Вермістим" підходить для зелені: салатів, квітів, спецій, а також редиски, кавунів та суниць

Щоб рослини були стійкими до морозу, посухи та хвороб, землю треба підживити "Еко-плантом". Це фосфор-калійне добриво (залишається після переробки соняшнику), збагачене корисними мінералами. "Еко-плант" підійде для плодово-ягідних дерев. Бо сприятливо діє на корені й гілочки, зменшує кількість нітратів у землі.

— Дуже добре, якщо у господаря є натуральні органічні добрива, — вважає Олена Іванівна. — Але їх можна замінити "органікою з пляшки" — "Вермістим" ("Гумісол"). Витяжка з переробленої каліфорнійським черв"яком органіки допомагає рослинці збагатитися киснем та мінералами. "Вермістим" підходить для зелені: салатів, квітів, спецій, а також редиски, кавунів та суниць.

Для тепличних огірків і помідорів найкраще додати безхлорне добриво "Каліймагнезія". З ним овочі швидше дозрівають та стають морозостійкими. Воно знадобиться малині, смородині, суниці, винограду, редису та цибулі. Капусті допоможе в"язати велику головку.

— Для збагачення рослин киснем землю можна полити фінською "Кемірою". Нею треба підживити землю під час висадки розсади. Та при кожному третьому поливі, — радить менеджер з продажу компанії ТОВ "Хімінвест", Світлана Медведєва, 35 років.

Пані Світлана рекомендує використовувати добрива компанії "УкрАгро НПК". Вони не містять хлору, забезпечують ріст та високий урожай. Але для кожної рослини доведеться купувати окрему "підтримку". А грядки, де плануєте висадити редис, моркву та цибулю, треба посипати золою або торфом, щоб земля швидше прогрілася.

— Відомою "Нітроамофоскою" не бажано удобрювати культури, що ми їмо без обробки (салати, огірки, ягоди). Його таки краще замінити "Кемірою". Це добриво не зашкодить ні споживачу, ні рослині, — впевнена Олена Ющенко.

Пані Олена радить пильно дотримуватись інструкцій про дозування добрив, бо навіть найбезпечніші при "передозуванні" можуть нашкодити.





Скільки коштує, грн


"Цеолорг"..........12–14

"Еко-плант"...........6–7

"Вермістим"..........6–7

"Кеміра"...............4–9

"Каліймагнезія".....4–5

"УкрАгро НПК"......6–11


Збирайте яєчну шкаралупу та заварку


Збагатити землю кальцієм можна й без хімічних препаратів. Варто збирати яєчну шкаралупу та вкидати її у компостну яму. Тоді навесні, удобрюючи рослини компостом, ви підживлюєте їх і природним кальцієм. А використану заварку слід просушити і покласти під квіти. Вона розпушує землю і допомагає рослинам рости.

Які бувають добрива

Усі добрива умовно діляться на два види:
— органічні (гній, компост, пташиний послід, озерний мул, зола, торф)
— мінеральні (азотні, фосфорні, калійні).

Зараз ви читаєте новину «Найбезпечніші добрива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути