понеділок, 10 грудня 2012 05:30

На гарбузі виростає три кілограми грибів

Автор: фото з сайта www.wordpress.com
  У гарбуз засипають чайну ложку грибного міцелію. Після проростання гриби тримають у погребі. Урожай збирають за два місяці
У гарбуз засипають чайну ложку грибного міцелію. Після проростання гриби тримають у погребі. Урожай збирають за два місяці

Роман Кухаренко, 34 роки, зі Звенигородки Черкаської області посіяв в гарбузах опеньки. Всередину овоча насипає грибницю. Це заражені міцелієм грибів зерна пшениці. Опеньки проростають і вибиваються назовні гарбуза.

— Мій товариш сіє, як тільки гарбузи достигають. За два місяці збирає врожай.

Гарбуз усередині стерильний, містить багато вологи та поживних елементів для грибниці. Якщо в овоч потрапить пліснява, опеньки загинуть.

— Це секундне діло, щоб бактерія впала у відкритий отвір гарбуза. Краще сіяти гриби на вулиці, ніж у будинку.

Плід має бути цілий, із плодоніжкою. Розріз Роман Кухаренко робить ножем. Перед тим його вимив, висушив та обробив перекисом водню.

— Треба, щоб отвір діставав до середини гарбуза. Закрив чистим целофаном, зверху заклеїв лейкопластиром. Пробував скотчем, але він не тримається. Це все треба робити дуже швидко й стерильно. Навіть можна спробувати у новому целофановому мішку для соління. Покласти в нього цілий гарбуз, продезінфікований ніж, усе, чим будеш заклеювати отвір, грибницю. Запхати всередину руки, і хтось має зав'язати мішок. Так, щоб до цієї маніпуляції не попадало повітря.

Заражений грибами гарбуз залишають у хаті. Він має бути в теплі, доки зріє грибниця. За два тижні на ньому проступають темні плями. Це зачатки грибів. Тоді гарбуз несуть у льох. У теплі грибниця, яка почала розростатися, може перегоріти.

— В один гарбуз кілограм на 5 засипав чайну ложку зерна. Воно продається у 100-грамових пакетах. Цього вистачить на 10 гарбузів. Можна засівати з різницею в місяць, тоді весь час будуть свіжі опеньки.

Роман Кухаренко засіяв гриби, щоб показати, як працює міцелій на зерні в гарбузах. Раніше висівав його в коренищі фруктових дерев.

— У яму до саджанців засівають гриби, які не руйнують коріння, а в гарбуз ідуть руйнівні види. Це опеньки, гливи, шиїтаке.

Якщо гарбуз заразити грибницею правильно, то на 5-кілограмовому овочі за раз виростає 3 кг грибів. Їх не зрізують, а обламують, щоб не порушити грибниці. Тоді вона дасть повторні врожаї.

 

Зараз ви читаєте новину «На гарбузі виростає три кілограми грибів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути